Ambasadorica istarskog turizma

Američka novinarka Ashley Colburn kupila kuću u Hrvatskoj: Ponosna sam što Istru mogu zvati domom

Barbara Ban

Moje prvo ljeto u Istri je bilo fantastično. Imala sam jako puno gostiju koji su željeli posjetiti moj novi dom, ali i Istru. Bili su ovdje moji prijatelji s fakulteta, rođaci iz Švicarske, obitelj. Uistinu sam se osjećala kao turistički vodičJedna od najvećih ambasadorica istarskog turizma u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i šire – američka televizijska novinarka i producentica Ashley Colburn koja je 2009. godine osvojila prestižnu televizijsku nagradu Emmy za svoj dokumentarac »WOW! Croatia« te time zaslužila i hrvatsku turističku nagradu Zlatna penkala, kupila je kuću u Istri. Doduše, ne otkriva gdje. Tek da se radi o malom mjestu s dobrim restoranima i vinarijama s kojeg puca pogled na more.


Amerikanka nam otkriva da se odlučila na ovaj potez nakon što je posjećivala Hrvatsku više puta godišnje. Na kraju je odlučila naučiti jezik, izdati putopisni vodič i dovoditi grupe svojih sugrađana koji će slijediti njezine upute kako provesti idealan odmor u Hrvatskoj.


Direktno iz SAD-a


– Odlučila sam kupiti kuću u Istri jer je ona za mene kao iz bajke. Sada živim u malom istarskom mjestu na brežuljku koje je okruženo predivnim restoranima i vinarijama, od kuda svaku večer mogu gledati zalazak sunca u more. Presretna sam što je Hrvatska postala moj drugi dom, pa iako nisam Hrvatica po krvi, mislim da je Hrvatska mjesto kojem pripadam – otkriva nam Ashley.
Kada govori o tome zašto je odabrala upravo Istru za svoj drugi dom, ističe da je to prije svega zbog lokacije.


– Pozicija Istre u Europi je savršena. Mogu zrakoplovom doći do Venecije direktno iz SAD-a, a i odlično sam povezana s drugim mjestima u Europi kada putujem i snimam emisije diljem Starog kontinenta. Moram priznati da se uvijek posebno osjećam kada sam u Hrvatskoj i ponosna sam što mogu Istru zvati svojim domom, veli ova Amerikanka.


Ovo joj je bilo prvo ljeto da je bila u Istri ne kao gošća, nego stanovnica. Način života ju je oduševio, a gostiju se jednostavno »nije mogla riješiti«.


– Moje prvo ljeto u Istri je bilo fantastično. Imala sam jako puno gostiju koji su željeli posjetiti moj novi dom, ali i Istru. Bili su ovdje moji prijatelji s fakulteta, rođaci iz Švicarske, obitelj. Uistinu sam se osjećala kao turistički vodič. Mislim da ću iduće godine morati ograničiti broj gostiju, ako bih željela nešto i obaviti – kroz smjeh će ova simpatična novinarka.


Uči hrvatski


Upoznala je sve svoje susjede s kojima se sprijateljila i biciklirala po Istri.


– Stvarno su mi puno pomogli oko sređivanja kuće, a redovito mi daju i svoje svježe povrće iz vrta. Budući da mjesto gdje živim obiluje odličnim restoranima, postala sam njihov redoviti gost. Zbilja volim razgovarati s Istranima i ujedno učiti hrvatski jezik. Što se tiče mog posla, od kada puno radim po Europi, mogu raditi s bilo kojeg mjesta gdje ima interneta.


Tako da je moj novi dom odličan za to. Volim dane kada uopće ne izlazim iz mjesta i mogu prošetati do kafića, popiti kavu, raditi od kuće, a poslijepodne ići trčati ili biciklirati, kaže Colburn koja planira jako puno vremena u budućnosti provoditi u Hrvatskoj.


Jedino, kaže, doma u Kaliforniji mora biti za vrijeme blagdana sa svojom obitelji. A njezinoj obitelji i prijateljima je jako interesantna činjenica što je kupila kuću u Istri i jako ih zanima kako funkcionara život u Hrvatskoj. Budući da je to njezina prva nekretnina, i ona je sam bila jako znatiželjna kako će se sve odvijati oko kupnje i uređenja.


– Na moje iznenađenje, čitav je taj proces oko kupnje i uređenje kuće bio lagan iako sam mislila da će biti puno više prepreka. Sada kada je sve finalizirano i kada sam provela ljeto u Hrvatskoj, svi me planiraju posjetiti. Već vidim da ću ubuduće imati jako puno posjetitelja, tako da već gledam neke nekretnine u Dalmaciji. I moja je obitelj također zainteresirana za investiranje u nekretnine u Hrvatskoj, pa je moguće da jednog dana svi Hrvatsku zovemo svojim domom, priča nam američka novinarka koja je počela usvajati hrvatski jezik.


– Već ga učim pet mjeseci. Mogu se sporazumjeti na vašem jeziku i mislim da ljudi kuže što želim reći – kaže kroz smijeh.


Studij u Hrvatskoj


Hrvatski je počela učiti u školi hrvatskog jezika na Lošinju, gdje je pohađala intenzivan tečaj.


– Uskoro planiram napraviti nekoliko intervjua na hrvatskom jeziku i tada ću vidjeti koliko ga znam. Hrvatski je zbilja težak jezik, ali uživam učeći ga jer ga koristim svaki dan pa puno napredujem – veli ona.


Kada govori o poslu, a to je snimanje putopisnih emisija o raznim državama, kako je prvotno i dospjela u Hrvatsku, veli da je ovo ljeto bilo idealna prilika da snimi i nekoliko videa o Hrvatskoj.


– Tijekom ljeta napravila sam puno promotivnih videa u Hrvatskoj. Također, organizirala sam i studij u inozemstvu – program turističkog novinarstva u Hrvatskoj. Program je odobren za sljedeću godinu, tako da ćemo udvostručiti broj studenata koji će putovati u Hrvatsku kako bi naučili snimati turističke dokumentarce. Nastavit ću u Hrvatsku slati Amerikance, a moj najnoviji projekt je vodič po Hrvatskoj. Još ću jednom proputovati cijelu Hrvatsku kako bih napravila originalne fotografije koje će ilustrirati vodič. Pokrivat će sve regije, od otoka pa sve do Slavonije – kaže Colburn.


Colburn je o Hrvatskoj snimila sedam epizoda emisije pod nazivom Čuda Hrvatske (Wonders of Croatia) u trajanju od sat vremena gdje je predstavila sedam hrvatskih regija, a među njima i Istru.


– Ova serija se i dalje vrti diljem svijeta u 500 milijuna domova, na aerodromima i s titlovima na mnogim jezicima. Uvijek mislim da je moje snimanje u Hrvatskoj gotovo, ali pristiže mi sve više i više projekata i na tome sam zahvalna. U Hrvatskoj ima toliko priča i imam osjećaj da ih sve moram ispričati – zaključuje američka novinarka.