Riječki glazbenici

ALBA&LEO Intervju u povodu objave EP-ja ‘Adultish’: ‘Želimo da se publika osjeća – magično!’

Katarina Bošnjak

Foto: Promo

Foto: Promo

Zvuk je magija, a pisanje pjesama je pretakanje života u zvuk, kaže Alba Nacinovich uz koju duo Alba&Leo čini i Leo ŠkecRiječki glazbenici Alba&Leo predstavili su nedavno EP »Adultish« snimljen tijekom njihovog boravka u Londonu. Radi se o delikatesnom popu koji je producent Gerry Diver, inače BBC-ov kompozitor, začinio svojim suvremenim folk atmosferama. Alba Nacinovich potpisuje glazbu i tekstove, dok je aranžmane brusila zajedno s Leom Škecom tijekom dvogodišnjeg koncertiranja po londonskim klubovima. Ovim smo povodom kratko razgovarali s Albom, a intervju u nastavku možete pročitati u cijelosti.


Sin »Album«


Novi EP ugledao je svjetlo dana – kako se osjećate?


– Lepršavo poput šarenih leptirića.


Koji su bili glavni izazovi s kojima ste se suočili stvarajući ovaj album i koliko ste dugo na njemu radili?


– Logistika je uvijek glavni izazov. U današnje zlatno doba samopromocije u Londonu su nam kolege priznali da je 75 posto njihovog vremena posvećeno marketingu, a tek ono što ostane samoj glazbi.
Mi se ne možemo pomiriti s tom shemom, a uz to smo i »picajzle«, tako da smo malo sporiji na organizacijskom i realizacijskom planu. Ne želim ni razmišljati o tome koliko nam je trebalo, reći ću samo da je puno brže donijeti na svijet sina, za kojeg smo se šalili da bismo ga mogli nazvati »Album« kako bismo napokon mogli izjaviti da nam je izašao!


Kako se ovaj album razlikuje od vaših prethodnih izdanja?


– Ovo je prvo izdanje isključivo autorske glazbe na engleskom jeziku.


Kako to da ste izabrali baš London kao inspiraciju za ovaj EP?


– U to vrijeme smo tamo živjeli. Odlučili smo si odnijeti doma poseban suvenir.Jazz je konstanta


Koje su najveće razlike koje primjećujete u nastupima po Hrvatskoj i vani?


– Svaki grad ima poseban »vibe«, ne može se generalizirati. Londonska publika je posebna jer je željna noviteta i originalnosti, uzeli su si ulogu da oni postavljaju trendove, a u Hrvatskoj je prihvaćena uloga da ih se slijedi. Kad se pojavi nešto novo, prvo gledamo hoće li ostali zapljeskati da bismo se na pljesak odlučili i mi. Druga razlika u njihovom poimanju glazbe uživo jest da slušalačka atmosfera i zabava ne isključuju jedna drugu: u Royal Albert Hall gospođe ulaze najnormalnije s pivom u ruci i s istom prirodnošću se čak i u pubu svi stišaju kad krene balada.


Kakve osjećaje želite postići kod publike pri slušanju »Adultisha«?


– Ovo je selekcija pjesama koje su potekle iz mene. Vjerujem da je svakom istinskom glazbeniku najveća želja da do slušatelja dopre autentičnost. Zvuk je magija, a pisanje pjesama je pretakanje života u zvuk. U nadi da je proces bio uspješan, želim da se slušatelj osjeća – magično.


Što trenutačno slušate?


– To se i Spotify algoritam pita… Jazz je konstanta, trenutačno osciliramo između suvremenog i 60’s throwbacka, a izvođači bliži popu koje sam najviše izvrtila zadnjih godina su Lianne La Havas, Tamino, Becca Stevens i Anderson.Paak. Zatim u ovotjednom historyju malo srednjovjekovne glazbe Katarine Livljanić, Maria Callas, Björk, Kae Tempest, Steve Reich, dječje pjesme Sergia Endriga…


Rijeko, postavljaj nove trendove!


Kako ocjenjujete trenutačnu glazbenu scenu u Rijeci i smatrate li da ona utjecala na vašu glazbu?


– Ja sam u svoj odrasli glazbeni put krenula iz riječke polazišne Točke, sa svojim metal bendom Matriz, kroz Ri Rockove i Gitarijade. Ri Rock je utkan u moje glazbeno biće, ne toliko soundom, ali svakako vibrom: kad se prisjetim poganja riječke publike ispod pozornice, oči mi uvijek zatrepere te uvijek rado zbunjujem akademske jazzere svojim nejazzerskim manirima.


Nisam toliko u doticaju s trenutačnom glazbenom scenom jer nedostaje klubova i prilika gdje je slušati uživo, što je po meni ključno za stvaranje »scene«. Ispada da puno više sviram u inozemstvu nego doma. U Rijeci me tako pitaju »pjevam li još« u vrijeme kad se na Biennalu u Veneciji može slušati moj glas u sklopu – talijanskog paviljona.


Neupitna je originalnost rock velikana naše scene koji i danas ispisuju povijest ovog grada, s pravom se možemo dičiti, no priča bi bila još šarolikija da se brendira glazbena odvažnost općenito bez žanrovskih kalupa. Djeco, nadogradite taj sound, Rijeko, postavljaj nove trendove!


Je li u planu nova turneja kojom ćete promovirati novi EP i hoćemo li vas imati uskoro priliku slušati u Rijeci?


– Promocija albuma će malo pričekati jer ćete nas u Rijeci najprije imati priliku slušati 17. lipnja na Trsatskoj gradini u potpunom drugom filmu – u francuskom filmu!


Pripremamo večer posvećenu francuskoj glazbi, od klasika do suvremenih skladbi, u sklopu Dana frankofonije. Za ovu posebnu prigodu će nam se pridružiti jedinstveni Elvis Stanić na svom prvom instrumentu – harmonici.