RIBOLOVNE TEHNIKE

Znate li za ribolovnu tehniku naziva bolognese? Njome se mogu ostvariti i kapitalni ulovi

Boris Bulić

Za razliku od ostalih plovkaroških tehnika, pogotovo od tehnike lova waggler plovcima, kod ribolova bolognese tehnikom struna se cijelo vrijeme drži lagano zategnutom iznad površine omogućujući najneposredniji mogući kontakt između vrha štapa i udice. Ovo je potrebno prvenstveno zbog pravovremenog kontriranja. Naime, bolognese štapovi nisu 'brzi' kao matcheri, zbog čega ni kontre s ovim štapovima ne mogu biti snažne i energične.Ribolov tehnikom bolognese se u potpunosti razlikuje od svih ostalih tehnika ribolova plovkom. Porijeklom iz Italije, točnije iz Bologne, ova je tehnika prvotno bila namijenjena isključivo slatkovodnom ribolovu. Unatoč tome, vrlo je brzo našla stalno mjesto pod morskim suncem i do sada nasukala cijelo mnoštvo ribe.


Bolognese tehniku prvenstveno određuje oprema koja diktira specifični način ribolova. To je u prvom redu štap kojeg odlikuje iznimna dužina i minimalna težina koja kod prosječne dužine od 6 metara ne prelazi 250 grama.


Sama rola za bolognese nije strogo određena, ali se pri odabiru većina ribolovaca ipak rukovodi veličinom, prijenosnom brzinom i, naravno, kvalitetom. Tako su role za ovu tehniku male, kapaciteta 100 metara 0,20 milimetarske strune. Iako brzina role u ribolovu nije presudni detalj, u principu ne bi trebalo ići ispod 4,5:1, dok je kvaliteta stavka o kojoj ne treba posebno raspravljati. Svaki ribolovac koji drži do sebe i opreme uvijek bira najbolje što može.
Budući da snaga i moć bolognese tehnike ne leži u sistemu ‘tko-je-jači’, ni strune ne moraju biti predimenzionirane. Gornja granica promjera osnovne strune preko koje ne bi trebalo ići je 0,25, dok je donja 0,16 milimetara.


Zadržavanje strune u vodenom filmu bi samo dodatno usporilo ionako relativno sporu reakciju.


Bologneseom se na moru može loviti i uloviti veliki broj riba. Velika prednost ove tehnike leži upravo u dužini štapa i mogućnosti ribolova na većim daljinama, što je za neke vrste ključni detalj.


Primjerice, ribolov cipala koji se nerijetko zadržavaju s vanjske strane bova ostalim je tehnikama zbog prepreka neizvodiv.


Bugve se upravo savršeno love bolognese tehnikom, baš kao i ušate.


Talijani su se posebno izvještili u ribolovu brancina bigattinima. Uz logaritamski raspored mikrosačme, listaste plovke i konstantnu prihranu, na mjestima izraženih kurenata, bologneseom dižu ribe na kojima im ponekad zavide i prokušani panulaši.


Naravno, uza sve navedeno, bologneseom se uspješno mogu loviti doslovno sve uzobalne vrste i to posebno učinkovito upravo na terenima na kojima je ribolov ostalim tehnikama zbog daljine, dubine ili konfiguracije dna nemoguć.Bolognese štapovi nisu izrazito nosivi. Zbog tankog blanka, koji je takav zbog potrebe za smanjenom težinom, nosivost ovih štapova je manja nego kod većine ostalih. Stoga prilikom zamaranja i izvlačenja lovine treba taktizirati. Jedna od osnovnih grešaka koje početnici u ovoj tehnici rade je podizanje ulovljene ribe na prsa. Takvo izvlačenje u 99 posto slučajeva dovodi do pucanja vršnog segmenta. Čak će i ribe od 0,20 kilograma težine lako slomiti štap ukoliko se budu izvlačile na neprimjeren način.


Bolognese će kod kačenja većih primjeraka uz dobro podešenu kočnicu savršeno odigrati svoju ulogu, pri čemu se uz malo prakse lako stječe potpuna kontrola nad zakačenom ribom. Ipak, u samom izvlačenju je podmetač neophodan alat. Budući da su bolognese štapovi rijetko kraći od 5 metara, podmetač bi trebao biti bar približno dug. Kod kraćih modela podmetača uvijek postoji mogućnost loma štapa i gubljenja ribe. Duge teleskopske izvedbe s mrežnim dijelom koji se navine na glavu drške su idealan izbor.


Unatoč svim prednostima, ribolov bolognese tehnikama nije toliko zastupljen na našoj obali prvenstveno stoga što morski sportski ribolovci najčešće nisu upoznati sa svim prednostima koje ovakav pristup nudi. Ipak, sve se češće može vidjeti prizor u kojem se vrh štapa nalazi na 6 ili 8 metara od ribolovca, uz čuvaricu pod nogama koja stenje od ulova.