OPASNOSTI PODVODNOG RIBOLOVA

Znate li što su samba i black out? Bolje je da ne, ali to ne znači da ne trebate znati kako ih izbjeći

Boris Bulić

Podvodni ribolov i ronjenje su prekrasni ali isto tako i vrlo opasni ako se ne držimo pravila. A jedna od opasnosti koje krije uron u dubine je povezan s manjkom kisika u trenutku izrona što zapravo nije teško izbjećiGubitak kontrole pokreta uz kontrakcije mišića, popularno nazvan ‘samba’, posljedica je vrlo niske razine kisika, odnosno hipoksičnog stanja u koje je organizam doveden predugim zadržavanjem daha. Kod blagog oblika simptomi su nekontrolirano disanje, otežana koordinacija pokreta i zbunjenost. Teži oblik je popraćen kontrakcijama i nekontroliranim pokretima jednog ili više udova, otežanim disanjem i poremećajem stanja svijesti, dok kod teškog oblika nastupaju kontrakcije cijelog tijela uz gubitak svijesti i amneziju.


‘Sambi’ su najviše izloženi ronioci na natjecanjima gdje je u pravilu osigurana liječnička pomoć, no katkada se dogodi i da ronioci na dah, posebno podvodni ribolovci dovedu sebe do tog stanja.


Jedna od najčešćih grešaka koje dovode do ‘sambe’ događa se u trenutku izrona. Naime, ukoliko ronioc kod kojega je razina kisika na kritičnoj razini u trenutku izrona naglo izdahne, dodatno će smanjiti koncentraciju kisika čime će sigurno ući u kritično stanje. Kratki udisaj, nakon čega slijedi intenzivno disanje i smirivanje ispravan su put koji vodi izbjegavanju nesreće. To nije uvijek jednostavno jer udisaj nije prava refleksna radnja, dok izdisaj jeste.
Svakako treba spomenuti i ‘Black out’, što je zapravo onesvještavanje u posljednjim metrima izrona, a čemu su ponajviše izloženi natjecatelji u disciplinama poput ‘No limit’. Razlog je kao i kod ‘sambe’, prvenstveno hipoksično stanje i visoka koncentracija ugljičnog dioksida, a što u ronjenju bez partnera može naravno fatalno završiti.


Prva pomoć se sastoji u tome da se unesrećenog čim prije izvuče iz mora te da se spriječi da se ne povrijedi dok traju kontrakcije ili stanje nesvijesti. Ukoliko je došlo do zastoja disanja, potrebno je primijeniti reanimaciju umjetnim disanjem i masažom srca te potražiti liječničku pomoć.