RIBOLOVNI PRIBOR

Znate li kako izgleda crvena olovnica na dubini od 20 metara? Boja je često presudan detalj u ribolovu i to nipošto ne treba zanemariti

Boris Bulić

Ribolovna industrija je svaki detalj ribolovnog pribora digla na najviši mogući nivo u čemu ni olovnice nisu ostale po strani. Ipak, mnogi ribolovci i dalje vjeruju isključivo u crno-bijeli svijetMorskim udičarima su posebno zanimljive olovnice namijenjene ribolovu s kraja surf-tehnikama, ili pak one za pridneni ribolov iz barke. Mnogi proizvođači takve olovnice bojaju kričavim crveno-narančastim bojama koje privlače ribu. Ipak, nisu svi ribolovci skloni prihvaćanju takve teorije o privlačnosti


SURF ILI ROCK


Crvene su olovnice pogodnije za pliće terene,a crne za duboke


Surf-tehnike podrazumijevaju ribolov na položenim pješčanim obalama na kojima se i nakon stotinjak metara od kraja dubina kreće od pet do šest metara. Na takvoj obali crvena boja može donijeti rezultate u ribolovu arbuna, pod uvjetom da arbuni obitavaju na plitkim pjeskovitim plažama, što kod nas, mora se priznati, i nije baš čest slučaj.


Naša je obala uglavnom kamenita i surfom se može loviti na jako malo pozicija. Najčešće korišten oblik ribolova na našem uzobalju je ipak rock-fishing, ribolov sa stijena, a dubine na kojima se nalazi oborita riba su uglavnom preko petnaest metara.
Taj je podatak bitan jer se crvena boja u moru gubi već nakon desetak metara dubine. More je svojevrstan filter i ne propušta jednoliko kompletan sunčevi spektar. Na desetak metara ta jasna crvena boja nažalost postaje sivo-plavkasta dok se na većim dubinama kao postojana pokazala samo žuta.


STVAR KONTRASTA


Mnogi ribolovci bojaju olovnice pola-pola


Jedina obojenost koja po mišljenju mnogih majstora udice može donijeti rezultate u pridnenom ribolovu na dubinama preko 10 metara je zapravo crno-bijela.


Tako, Ukoliko se lovi na svijetlom pjeskovitom ili kamenitom dnu, treba koristiti crne olovnice. Nasuprot tome, ako lovimo na tamnom dnu obraslom algama ili pokrivenom muljem, treba koristiti svijetle, bijele olovnice.


A oni koji su skloni kompromisima, svoje olovnice mogu obojati pola-pola.


NIŠTA BEZ SILIKONA


Uz ovakav izbor boja ne bi trebalo biti promašaja


Olovnice su u principu mekane i kojom ih god bojom bojali lako se gule. Premda se u trgovinama ribolovnom opremom mogu naći praškasti pripravci u koje je dovoljno gurnuti zagrijanu olovnicu, mnogi inovatori u kućnim radinostima olovnice oblažu silikonskim kitom kojeg nakon sušenja bojaju vodootpornim flomasterima ili ih naprosto ostave bijelima. A ako unatoč svemu niste sigurni koju boju odabrati, uzmite ih nekoliko u ruku pa zaronite i pogledajte kao to pod morem izgleda. Mogli biste se iznenaditi od jednoličnosti.