RECEPT ZA KONTRU

Znate li kada točno treba kontrirati da biste ulovili ribu?

Boris Bulić

U slučaju kad se riba sama objesi na udicu, kontra je potrebna tek kao osiguranje. No ukoliko je na kraju predveza velika udica s bogatom ješkom namijenjena velikoj ribi, snažna kontra je itekako dobrodošla kao potvrda i osiguranje lovine. Velike ribe najčešće imaju prilično okoštala usta, a velike udice nikako nisu prodorne kao sitne žičane.Za razliku od lova pridnenim postavama kada se čeka riblji potez da bi se odreagirao nekakvom kontrom, ali tek nakon što struna počne kliziti s kalema, u lovu kojem se lovi ne puštajući štap iz ruku, kontrira se na svaki riblji potez. Važno je naglasiti da postoji stanovita razlika između ribolova u kojem se za osnovu koristi monofil od onoga gdje je osnova upredenica.


Riblja se aktivnost u takvom ribolovu očituje čupkanjem i potezanjem strune što se može očitovati i savijanjem vrha štapa a na što valja reagirati kontrama.


Veća će riba beskompromisno progutati ponuđenu ješku i odmah poći u zaklon, što joj, naravno, treba onemogućiti. Trenutno kontriranje je najčešće dostatno da je spriječi u njenom naumu bez obzira o kojoj se vrsti radi.

Upredenica će u takvom ribolovu prenositi i najmanje pokrete, dok se s monofilom sitna čupkanja često neće ni osjetiti. U pravilu, kontre s upredenicom trebaju biti odmjerenije i ne treba kontrirati baš na svaki riblji potez. Dapače, širi pokreti s umjereno jakim kontriranjem često daju puno bolje rezultate od kratkih i oštrih kontri.


U slučaju kad se riba sama objesi na udicu, kontra je potrebna tek kao osiguranje. No ukoliko je na kraju predveza velika udica s bogatom ješkom namijenjena velikoj ribi, snažna kontra je itekako dobrodošla kao potvrda i osiguranje lovine. Velike ribe najčešće imaju prilično okoštala usta, a velike udice nikako nisu prodorne kao sitne žičane.


Ipak, u konačnici, jedino praksa može stvoriti pravilo. Pamtite situacije koje ste imali neposredno prije ribljeg poteza i način na koji ste ulovili ili pak izgubili ribu i pokušajte ih ponoviti, odnosno izbjeći. Samo u stalnom kontaktu s morem i ribama stiče se istinski osjećaj za pravovremeno i učinkovito kontriranje.