ŠPAR

Za ovu ribu mnogi kažu – šteta što ne naraste veći. Jeste li znali da je meso špara prava delicija?

Boris Bulić

Mnogi se ribolovci pitaju zašto uopće loviti špare? Nekoliko je dobrih razloga - premda koštunjav, špar je izrazito ukusan, ribolov špara je dinamičan, dobra je ješka za brancina, gofa i licu, mačke ih obožavaju, a budući da je u pitanju sportski ribolov pokretač je natjecateljski duh.Špar (Diplodus annularis, Linnaeus 1758) je jedna od najbrojnijih obalnih riba iz obitelji ljuskavki (Sparidae). Češljić, kolorep, milin, cnoguz, frankul, sakalin, gobo i prstenac, tek su neki od narodnih naziva za ovu ribu.


Bojom varira od žućkasto-zelenkasto-sive do tamno-sivo-smeđe, a po bokovima prelazi u srebrnkastu. Trbuh mu je bijele boje. Ponekad se mogu primijetiti i okomite crnkaste prugice, više kao sjene. Peraje su mu žućkasto-prozirne, a na korijenu repne peraje ima karakterističnu crnu traku poput sedla.


Špar je zbog težine omiljena lovina u natjecanju


Nalazimo ga uzduž cijele jadranske obale, najčešće nad dnom obraslim zosterom. Premda zalazi i do 90 metara dubine, uglavnom se zadržava u plitkom priobalnom moru.
Kreće se u blizini dna u manjim jatima ili grupama. Mrijesti se od travnja do lipnja. Iako je bentoska vrsta, ikra i ličinke su pelagičke.


Ribolov špara je uspješan tijekom cijele godine, no znatno bolji rezultati se postižu u toplijim mjesecima, danju, kroz jutro i u suton. Špar voli tiho i kišno vrijeme, a najbolji ulovi se postižu u mutnom, lagano valovitom moru neposredno nakon kiše.


Mnogobrojni su načini na koje se špar može loviti, s kraja ili iz barke, iz ruke ili pomoću štapa, a dva najuobičajenija načina su na dnu ili na po’ dna.


Ovako veliki špari nisu baš česti


Ribolov špara na dnu ne zahtijeva neko veliko iskustvo. Sam sistem se slaže od osnovnog najlona koji ne bi trebao biti deblji od 0,30 mm, dok je predvez nešto tanji, oko 0,25 mm, dužine 50-ak cm. Na kraju predveza se nalazi stožasta olovnica težine 15 – 30 grama nad kojom su dva brka duga 10 –15 cm. Najčešće rabljene udice za ribolov špara su kristalke 8 –10, no jednako će dobre biti i bilo koje druge, jednako sitne.


Ribolov se obavlja tako da se sistem odbaci čim dalje od obale, i u trenutku kada olovnica dotakne dno, najlon se laganim privlačenjem ispravlja radi pravovremene detekcije griza. Za ovakav ribolov pomoću štapa trebalo bi koristiti štapove poput multipickera. Njegov osjetljivi vrh će s lakoćom registrirati svaki pomak ješke.


Ukoliko se lovi iz barke, sistem se spušta okomito ispod, pravo do dna. Kontrira se, kao i u ribolovu s kraja, na svaki trzaj.


U ribolovu ‘na po’ dna’ sistem se slaže od osnovnog najlona promjera 0,25 mm, na koji se navlači klizni plovak nosivosti 5 – 10 grama. Predvez je nešto tanji, oko 0,20 mm, s jednom ili dvije udice. Spoj predveza i osnovnog najlona se ostvaruje preko vrtuljka. Graničnik plovka se podešava tako da se udice zaustave na tridesetak centimetara iznad dna.


Kada špar zagrize, plovak će bez ikakve prethodne najave naglo uroniti, najčešće okomito. Kontrirati treba odmah.


Kad ih se nađe, špari se brzo i lako love


Na po dna se može loviti i bez plovka s tim da je olovno otežanje svedeno na 1 – 2 grama ili ga uopće nema. Udice se izbacuju čim dalje od obale ili barke i dok sistem polako propada, prati se napetost najlona. U trenutku griza najlon se naglo ispravlja i tada je potrebno kontrirati.


Na po dna se može loviti i sa sistemom složenim za lov na dnu. To je izvodivo iz barke ili sa okomito ozidanih obala. Sistem se, nakon što je olovnica dotakla dno, odiže za nekih tridesetak centimetara i tu se čeka griz.


Ješka može biti raznolika – od svih animalno-morskih mamaca, preko raznih pastura, do običnog kruha. Špar uistinu nije izbirljiv. Napasti će i crvolike silikonske varalice, pa i najmanje voblere.


Na trpezi ga mnogi izbjegavaju zbog sitnih i oštrih kostiju, no meso špara je prava poslastica. Za ovu ribu slobodno možemo reći – šteta što ne naraste veći.


Budući da špari formiraju manja jata, nakon ulovljenih desetak riba je poželjno promijeniti poziciju makar za nekoliko metara, pogotovo ako su se grizevi prorijedili ili ih uopće nema. Brumanje najčešće nije potrebno, ali ako želite, možete brumati starim kruhom i ribljim otpacima koji moraju biti dovoljno sitno mljeveni da bi ribu samo potakli na hranjenje, a ne i nahranili.