RIBOLOVNI PRIBOR

Waggler plovci omogućuju stabilnije i dalje zabačaje od ostalih plovaka: Evo i zašto

Boris Bulić

Za sve situacije u kojima je za lov na površini uli u pola mora potreban daleki izbačaj s minimalnim ili nikakvim otežanjem i ultra laganom ješkom, jedini pravi izbor je waggler plovakWaggler plovci se od ostalih plovaka razlikuju prvenstveno po tome što u svom tijelu imaju olovno otežanje. Zbog toga se sa njima u zabačaju može ostvariti dalji domet uz korištenje manje količine olovnica na predvezu, što u konačnici omogućuje prezentaciju ješke na prirodniji i ribama dopadljiviji način. Pad ovakvog sistema na površinu mora je znatno mekši od uobičajenog što je od velike važnosti pri lovu vrsta osjetljivih na grube sisteme.


Tipični bačvasti waggler je pogodan za ribolov predatora živom ješkom


Gotovo svi modeli plovaka imaju (ili bar mogu imati) i svoju waggler inačicu, što im znatno proširuje primjenu. U morskom ribolovu, ovaj je plovak posebno učinkovit u ribolovu cipala, bugvi i ušata, no njime se isto tako mogu loviti i iglice, brancini, feluni, lice…


Ciplima, ušatama i bugvama se ispod wagglera servira sistem opterećen sa sitnom sačmom koja će ješku postepeno spuštati u lovnu zonu ne budeći sumnjičavost, dok se u ribolovu grabljivica ispod wagglera najčešće montira predvez do dva metra dužine na kome se nalazi samo udica sa živom ješkom. Za posljednju je montažu najpogodnija klizna izvedba plovka.


Waggleri mogu imati i izmjenjiva otežanja
Waggleri mogu imati fiksno i promjenjivo otežanje. U prvom je slučaju otežanje najčešće smješteno unutar donjeg dijela plovka što mu daje potreban balast za pravilan položaj, dok je kod promjenjivog izvedeno u obliku pločica koje se po potrebi mogu skidati ili dodavati, čime se plovku mijenja balans i nosivost.


Oznake su na wagglerima najčešće brojčane. Waggler plovci s jednim brojem, npr. ’30’ ili ’30 g’ su uglavnom namijenjeni ribolovu bez dodatnog opterećenja, pri čemu se broj odnosi na težinu integriranog otežanja. Oni kod kojih je predviđeno dodatno otežanje imaju dvobrojnu oznaku. npr. ’10+5′, a što znači da je deset grama integrirano u plovku, dok se pet grama mora dodati na predvez da bi plovak imao idealna balans.


Plovci sa izmjenjivim opterećenjem imaju višebrojčane oznake poput ‘5+(3+2+2)’, pri čemu se oznake u zagradi odnose na težinu pojedinih pločica pričvršćenih na tijelo plovka.