Nova pravila

Vodeće brodarske kompanije uvode obavezno cijepljenje! Pomorci koji se ne budu cijepili dobit će otkaz

Marinko Glavan

Ilustracija S. Drechsler

Ilustracija S. Drechsler

O tome se već neko vrijeme nagađalo u pomorskim krugovima, no jučer je stigla vijest da je Stena, jedan od najvećih i najpoznatijih svjetskih brodara, odlučila za svoje pomorce uvesti obavezu cijepljenja protiv COVID-19Cijepljenje protiv COVID-19, za pomorce u međunarodnoj plovidbi uskoro bi moglo postati obavezno, ukoliko žele zadržati svoja radna mjesta.


O tome se već neko vrijeme nagađalo u pomorskim krugovima, no jučer je stigla vijest da je Stena, jedan od najvećih i najpoznatijih svjetskih brodara, odlučila za svoje pomorce uvesti obavezu cijepljenja protiv COVID-19. Iz kompanije su, kako doznajemo, obavijestili svoje zaposlenike i posrednike u zapošljavanju pomoraca putem kojih ukrcavaju pomorce na svoje brodove, da se svi sadašnji pomorci kompanije moraju cijepiti objema dozama cjepiva do kraja siječnja iduće godine, dok svi novi pomorci koji se žele zaposliti na toj kompaniji, moraju biti cijepljeni objema dozama cjepiva (ili jednom dozom ako je riječ o cjepivu Johnson&Johnson) najkasnije do 15. studenog ove godine.


Vijest je potvrdio Mario Zorović, predsjednik Hrvatske udruge posrednika u zapošljavanju pomoraca, ujedno i direktor agencije Zorović Maritime Services, čijim posredstvom na brodovima Stena-e plovi oko 150 časnika, mahom iz Hrvatske. Zorović ističe da je ovakva odluka neke od velikih kompanija bila očekivana i praktički samo pitanje dana i da se očekuje da slične odluke donesu i drugi brodari.


Lančana reakcija
– U CROSMA-i očekujemo da će uskoro i drugi brodari donijeti odluke o obaveznom cijepljenju pomoraca u međunarodnoj plovidbi. Zbog toga želimo na vrijeme upozoriti sve pomorce koji su zaposleni putem posrednika, ali i one koji su direktno zaposleni kod brodara, kako bi na vrijeme mogli reagirati. Iz svog iskustva od gotovo 30 godina u pomorskoj industriji mogu reći da će, sad kad je jedna od velikih kompanija donijela takvu odluku, njezin primjer vrlo brzo slijediti i druge. Očekujemo da će dosadašnja preporuka da se pomorci cijepe protiv COVID-a vrlo brzo prijeći u obavezu, pri čemu postoji ozbiljna mogućnost da oni necijepljeni ostanu bez posla, kaže Zorović, dodajući da će posrednici udruženi u CROSMA-u o svemu obavještavati sve pomorce koji su zaposleni njihovim posredstvom.


Prema podacima CROSMA-e, od oko 17 tisuća hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi, od kojih čak 77 posto čine časnici na brodovima, protiv COVID-19 cijepljeno je njih tek nešto više od 50 posto. Zorović očekuje da će se taj broj povećati, upravo stoga što će kompanije od pomoraca tražiti obavezno cijepljenje protiv COVID-a kao što je to do sad, primjerice, bio slučaj sa cijepljenjem protiv žute groznice koje je praktički obavezno na svim kompanijama za ukrcaj na brodove u međunarodnoj plovidbi.


– U prvom redu očekujemo da će obavezno cijepljenje biti uvedeno za posade kruzera, kao i drugih putničkih brodova, jer su njihovi pomorci u stalnom kontaktu s putnicima, ali vjerujemo da će uskoro to postati obaveza na gotovo svim kompanijama. Vidimo da i neke tvrtke i službe na kopnu, poput zdravstva, uvode obavezu cijepljenja, pa je ovo samo nastavak onoga što smo već predviđali i očekivali, kaže Zorović, dodajući da čak ni obavezno cijepljenje neće značiti izbjegavanje karantene za pomorce pri iskrcaju i ukrcaju u nekim zemljama.


Karantena i za cijepljene


– Nažalost, čak ni cijepljeni pomorci neće moći izbjeći karantenu prilikom odlaska na brod ili iskrcaja, jer svaka država praktički vodi svoju epidemiološku politiku, kaže Zorović.


Na vijest o uvođenju obaveznog cijepljenja za pomorce Stene reagirao je i glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, kojeg smo pitali kakav je o tome stav Sindikata i Međunardone federacije transportnih radnika(ITF), krovne organizacije koja okuplja milijune pomoraca i transportnih radnika u svijetu.


– Na mala vrata ta je obaveza na nekim kompanijama već uvedena. Posebno kad je riječ o kruzerima, čiji se članovi posade moraju cijepiti ili kući, prije ukrcaja, ili po dolasku na brod. Konkretan stav o tome ne mogu dati, jer ne mogu nikome reći da se cijepi ili ne, ako će to rezultirati gubitkom radnog mjesta za tu osobu. Smatram da nije u redu da kompanije samostalno donose takve odluke, već bi trebalo biti regulirano na razini Svjetske pomorske organizacije. Uvođenje obaveze cijepljenja od strane brodara bit će i jedna od glavnih tema na sastanku Izvršnog odbora ITF-a za dva tjedna, nakon čega će se ITF očitovati o ovoj problematici, iako smatram da će, potraje li pandemija, cijepljenje protiv COVID-19 postati jedno od obaveznih u takozvanoj »žutoj knjižici« cijepljenja koju svaki pomorac ima, kaže Melvan.


Jadrolinija zasad ne namjerava uvesti obavezu cijepljenja


Hoće li i nacionalni putnički brodar, Jadrolinija, uvesti obavezu cijepljenja za svoje pomorce, pitali smo predsjednika uprave Davida Soptu, koji kaže da zasad takva obaveza nije planirana.


– Razmatrali smo sve opcije u svrhu zaštite naših pomoraca i putnika od zaraze, pa tako i obavezno cijepljenje, ali u ovom trenutku ne planiramo uvođenje obaveze cijepljenja. Jadrolinija ima vrlo dobre rezultate u prevenciji širenja zaraze sa svim mjerama koje provodimo na brodovima, a osim toga, smjene naših pomoraca su u hrvatskim lukama, što je znatno jednostavnije nego u međunarodnoj plovidbi, no svakako ćemo pratiti situaciju oko pandemije i donositi odgovarajuće mjere u budućnosti, kaže Sopta.