ROCK FISHING

Vjetar koji smeta ribolovu sa stijena nije teško izbjeći. Dovoljno je samo prilagoditi nekoliko sitnih detalja

Boris Bulić

Čak i umjeren vjetar može stvoriti velike probleme ukoliko ribolovca nije spreman odreagirati kako trebaU ribolovu sa stijena ribolovac je znatno manje pokretan nego u nekim drugim oblicima sportskog ribolova.


Mijenjanje pozicije najčešće zahtijeva sklapanje cjelokupne opreme što odnosi jako puno vremena i energije pa se ribolovac u ribolovu na takvim pozicijama najčešće nalazi u situaciji ‘sidi di si’.


U ribolovu na fermu je idealno da se položajem štapova uvijek pokuša izbjeći ‘trbuh’


Budući da se vremenski uvjeti tijekom ribolova ponekad znaju i više puta u toku dana drastično mijenjati, ribolovac mora uvijek biti spreman primjereno reagirati i snaći se u novonastaloj situaciji.
Jedan od najnepredvidivijih smetala u ribolovu je svakako vjetar. S obzirom na konfiguraciju obalnog terena, ribolovac u pravilu traži zavjetrine u kojima može i unatoč jakom vjetru biti dobro zaštićen i kvalitetno loviti. No dovoljno je da vjetar tek malo promjeni smjer i to za svega stupanj ili dva pa da se do maloprije savršeno mjesto pretvori u noćnu moru.


Pri jačem vjetru štap treba vrhom oboriti prema dolje


Ribolovna struna se tada počinje neželjeno napinjati i stvarati ‘trbuhe’. Osim što tada griz postaje teško uočljiv, kontre su uglavnom neučinkovite jer se pri kontriranju najprije mora izravnati ‘trbuh’ pri čemu stvarnog pomaka udice zapravo nema.


Da bi se unatoč otežanim uvjetima moglo uspješno nastaviti sa ribolovom potrebno je malo prilagodbe.


Trenutno plovno opterećenje u takvim situacijama treba zamijeniti težim olovnicama, a pribor približiti površini mora što je moguće više. Tako vrhove štapova treba usmjeriti prema dolje, te ako je moguće, čak i potopiti vršnu vodilicu. Naravno to je gotovo neizvodivo bez adekvatnog rod-poda, posebno dizajniranog i podesivog nosača štapova. Ipak, na stjenovitim terenima je takva prilagodba često moguća i s priručnim materijalima poput grana, odlomljenog kamenja i sl.


Štapovi moraju biti u svojim nosačima


Ako se koristite role sa slobodnim hodom špule, tada treba pritegnuti ‘baitrunner’, a ukoliko se radi s običnim rolama, sistem otvorene špule sa gumicom i šibicom može biti od velike pomoći.


Tako postavljena oprema, strunu najmanje izlaže djelovanju vjetra i osigurava najneposredniji kontakt sa lovinom.


Naravno, nad ovako zategnutim sistemima treba intenzivnije motriti, jer će grizeve biti nešto teže registrirati, ali će ipak biti uočljivi.