HRABROST NA DJELU

VIDEO Dramatično spašavanje kod Šibenika. Skočio u noćne valove da bi iz ilegalne mreže spasio želvu

Boris Bulić

Odlučio sam uskočiti u more, ali nažalost bezuspješno. Kornjača je bila na dubini od oko 2 metra, ali radi same hladnoće i nedostatka alata za oslobađanje kornjače budući da je mreža na tom dijelu bila jako napeta nisam uspio ništa napraviti. Pokušao sam izvući mrežu svom snagom, ali sam jedino uspio iskidati ruke…Iz Šibenika nam se javio Ivan Aleksić koji je nesebičnim zalaganjem uspješno spasio jedan morski život. Bila je to prava drama koja je na sreću ipak uspješno okončana. Evo što nam je Ivan ispričao o tom svom poduhvatu:


– Prijatelj mi je javio da je želva duga barem 80 centimetara upletena u ilegalno bačenu mrežu uz plažu na Martinskoj i da šta brže dođem do pozicije jer kornjača ne daje znakove života.


Pozivom na 112 spajaju me sa raznim službama, od policije, preko pomorske policije do lučke kapetanija od kojih dobivam odgovor da nemaju raspoloživih plovila te da zato ne mogu izaći na teren – priča nam Ivan.
– Kornjača je očito bila već dugo potpuno potopljena zbog čega sam se odlučio uskočiti u more, ali nažalost bezuspješno. Kornjača je bila na dubini od oko 2 metra, ali radi same hladnoće i nedostatka alata za oslobađanje kornjače budući da je mreža na tom dijelu bila jako napeta nisam uspio ništa napraviti. Pokušao sam izvući mrežu svom snagom, ali sam jedino uspio iskidati ruke – nastavlja Ivan svoju priču.


– Dolazim doma roditeljima s namjerom da uzmem opremu i još jednom pokušam osloboditi nesretnu životinju. No tada se majka sjetila Gorana Šimića iz Powerlifting kluba Šibenik i člana ‘Roniti se mora – Šibenik’ inače ponosa Hrvatske za ekologiju. Naravno, Goran je bez okolišanja odmah krenuo u akciju te pozvao kolege ronioce koje su po opasnim vremenskim uvjetima započeli spašavanje. Mislili smo da je već bila mrtva jer sam ja došao u 18:45 te želvu pokušavao spasiti do 20:30, a dečki su zaronili tek oko 22:00 sati.I nije prošlo dugo kad smo kornjaču izvukli na plažu gdje je izgledala beživotno. Pružili smo joj prvu pomoć, a onda je i udahnula, pa se zakašljala da bi uskoro počela sve jače i jače disati. Odnijeli smo je kod veterinara Vukića u veterinarsku ambulantu More jer nam se činilo da vraćanje u more ipak ne bi preživjela.


Organiziran je prijevoz nesretne kornjače u Pulu gdje bi se uskoro trebala potpuno oporaviti i vratiti u morske dubine – ispričao nam je Ivan Aleksić koji nam svim može poslužiti kao primjer uistinu nesebične požrtvovnosti.


Ivan Aleksić, Goran Šimić, Kristijan Grčić i Matko Čenić su zaslužni za spas ove želve