DUŠKO JELČIĆ

Univerzalne varalice Sardon 100 i Sardon 115 rone kao jigovi i plivaju kao zare

Boris Bulić

Ako ovu varalicu pustimo da potone na određenu dubinu, primjerice na dva metra pa lagano, ali sasvim lagano motamo, varalica će imati sitnu vibraciju jako zanimljivu za brancina. A ako se odbaci od obale i počne jednolično vući za sobom, tada ostavlja 'V' brazdu po površini što je po bonaci dušu dalo za brancina…Iz D-lab hand-made produkcije Duška Jelčića nam stižu dva nova modela Sardon 100 i Sardon 115, varalice na koje nijedan predator ne ostaje ravnodušan.  Razgovarali smo s ovim darovitim majstorom koji nam je rekao kako je došao na ideju za izradu ovih varalica i što one sve mogu.


– Sve je počelo tako da sam se sve češće u svojim odlascima na ribolov osjećao k’o mazga natovarena. Nosio bih sa sobom 5-6 kutija raznih varalica, nekada čak i po 100 različitih komada da bi na kraju bacao jednu-dvije i to je to. Čak bi mi i prijatelji znali reći:


– Bog ti da zdravlja, da biš zabi tu boršu.
Tako razmišljajući shvatio sam da ustvari uopće nema potrebe sobom tegliti toliko toga, a opet s druge strane nekada radi jig, nekada, vobler, nekada površinska varalica, pa boje, pa ovo, pa ono… Da bi na kraju razmišljao i shvatio da je realno najčešća prirodna hrana većini riba u našem moru gavun. E sada, kako napraviti nešto slično gavunu, a da radi u gotovo svim slojevima mora, pitanje je koje je niklo samo po sebi – priča nam Duško.


– Svi znamo da površinske varalice love na površini. Vobler ima paktu ili kljun koja mu uz pravi balans daje određenu vibraciju. Jig je opet najčešće metalna varalica koja propada i uz tehniku ribolovca oživljava i lovi ribu.


Ali ja sam namjeravao to sve sjediniti pa sam tako uz puno truda i proučavanja došao na ideju napraviti varalicu ‘Sardon’. Naime, to je u Labinu naziv za inćuna – nastavlja Duško svoju priču.– Ova je varalica, inače dostupna u dvije veličine, izrađena potpuno ručno od lipe. Prvi, veći model dužine 115 milimetara, teži 20 grama, a drugi, manji, dužine 100 milimetara teži 15 grama. Oba modela su napravljene tako da pokriju čim više mora, a to znači da obje varlice tonu, sporo brzinom od oko 4,5 sekundi po metru dubine. Tonu pod blagim kutem glavom prema dolje.


Kada se gleda živog gavuna, on se drži površine ali kada ide prema dnu ne ide oštro nego pod nekim kutem i to glavom prema dolje.


Kroz oba modela je kroz čitavu dužinu tijela postavljena inox 316 žica debljine 1.2 milimetra. Varalice su preko split ringova Sasame Shout Heavy Split Ring veličina 3 naoružane trokukama Owner ST-36 BC veličina 6.


Zaštita je napravljena od ukupno 4 sloja epoksi smole i 3 sloja poliuretan laka – pojašnjava Duško.


– Kao i kod lova s većinom drugih varalica, i ovdje je ribolovac taj koji varalici daje život. Ukratko, varalica kada propada, tone do dubine koja joj se dozvoli i ako trznemo štapom ona može raditi najbliže opisano, baš kao i skosavica kada ju pustite da potone trznete, pa opet pustite.


Baš kao svojevrsni jig, jedino što ne tone brzo kao klasični metalni jig.Ako je pustimo da potone na određenu dubinu, primjerice na dva metra pa lagano, ali sasvim lagano motamo, varalica će imati sitnu vibraciju jako zanimljivu za brancina.


Ako se odbaci od obale i počne jednolično vući za sobom ostavlja ‘V’ brazdu po površini što je po bonaci dušu dalo za brancina.


Položajem žice sam postigao balans da se može voditi i walk the dog tehnikom.


Istina, nema jako veliki otklon kod walk the dog tehnike, ali sasvim dovoljan da privuče grabežljivca – ispričao nam je Duško Jelčić.