Raskošni ekspedicijski brod

Ultraluksuzni Scenic Eclipse danas iz riječke luke kreće na testnu plovidbu

Orjana Antešić

U pitanju je tek kraća testna plovidba od dan i pol tijekom koje će se isprobati svi sofisticirani brodski sustavi prije nego što se ovaj kruzer trajno otisne iz Rijeke na svoja komercijalna krstarenjaUltraluksuzni polarni kruzer »Scenic Eclipse« danas isplovljava iz riječke luke. No, samo zakratko – doznajemo od direktora brodovlasnikove hrvatske tvrtke MKM Yachts Saše Čokljata.


U pitanju je tek kraća testna plovidba od dan i pol tijekom koje će se isprobati svi sofisticirani brodski sustavi prije nego što se ovaj kruzer trajno otisne iz Rijeke na svoja komercijalna krstarenja. To će najvjerojatnije uslijediti kroz dvadesetak dana, odnosno početkom srpnja, na što upućuje i činjenica da se ovih dana gotovo cjelokupna posada vratila na brod.


»Eclipse« slovi za najraskošniji ekspedicijski brod na svijetu čija je svečanost krštenja održana u rujnu 2019. godine na dokovima New Yorka, a kuma mu je čuvena glumica Helen Mirren. Ovaj luksuzni putnički brod, uz koji će zauvijek stajati da je izgrađen u jednom od hrvatskih brodogradilišta, onom pulskom, dugačak je 168 i širok 21,5 metara, a dizajniran je i opremljen u najvišoj polarnoj klasi Polar Class 6 za sigurnu plovidbu u zahtjevnim morima Artika i Antartike. Dizel električni sklop pogoni dva azipoda, svaki snage tri megavata, koji mu osiguravaju sjajne manevarske sposobnosti i brzinu od 17 čvorova. Ovaj ploveći butik hotel u rangu šest zvjezdica raspolaže sa 114 apartmana u koje može primiti tek 228 gostiju, o čijoj udobnosti brine tek neznatno manji broj članova posade, njih 182. Impresivni »Eclipse«, na kojem se boravak plaća i po 10.000 dolara po osobi po jednoj noći, opremljen je i s dva helikoptera Airbus H130 koji su na raspolaganju gostima za istraživanja nedostupnih područja. Nosi i podmornicu izgrađenu po mjeri, U-Boat Worx, koja može zaroniti do dubine od 330 metara te omanju flotu Zodiacovih brodica i kajaka.
Na »Eclipse II«, koji se upravo gradi u riječkom brodogradilištu, prije mjesec dana položena je kobilica na navoz što je označilo početak intenzivnih radova. Dobar dio sekcija već je izrađen, a porinuće bi trebalo uslijediti u ožujku iduće godine, nakon čega se kreće u završno opremanje novog najluksuznijeg ekspedicijskog broda na svijetu.