DRAŽEN MITROVIĆ

Ulovljen kokot letač, rijetka riba Jadrana! Pogledajte kako izgleda

Boris Bulić

Kokot letač je riba priobalanog pjeskovitog, muljevitog i kamenitog dna s pjeskovitim površinama. Nalazimo ga od 10 i 80 metara dubine. Dno pretražuje slobodnim dijelom prsnih peraja, a širenjem prsnih peraja zastrašuje potencijalne napadače.Iz Crne Gore, točnije iz Bokokotorskog zaljeva nam se javio Dražen Mitrović, ribolovac koji je ulovio ribu koju do tada nije ikada vidio.


– Ribam često i ulovim svašta, ali ovakvu ribu nisam do sada nikada vidio. Riba je uhvaćena u vrši na kruh, na dubini od oko sedam metara, neposredno uz naš najveći otok Sveti Marko, točnije u uvali Gabrio. Ličila mi je na kokota ili lastavicu, ali je nekako sva bila pregruba. Bila je teška oko 100 grama, a nisam je htio jesti jer nisam pojma imao šta je pa sam je vratio u more – ispričao nam je Dražen.


Kokot letač kojeg je ulovio Dražen težio je oko 100 grama


Riba koju je Dražen ulovio je kokot letač (Dactylopterus volitans, Linnaeus, 1758).
Kokot letač naraste do 50, no najčešće se lovi u dužini od 15 do 30 centimetara.


Ima izduženo tijelo, u presjeku gotovo kvadratno, a posebno u prednjem dijelu. Glava je kod ove ribe krupna i potpuno oklopljena koštanim pločama koje se na gornjem dijelu glave produžuju u dvije paralelne bodlje. Duga i snažna bodlja koja dopire barem do kraja osnovice prsne peraje je prisutna i na donjem stražnjem dijelu škržnog pretpoklopca. Oči su velike i smještene visoko na glavi, a usta su malena pri čemu je gornja čeljust duža od donje. Zubi su sitni i zrnati, posloženi u više redova. Bočne linije nema, a ljuske su velike, ktenoidne, s uzdužnim grebenčičem zbog čega je Draženu riba i izgledala ‘pregruba’.


S leđne je strane kokot letač tamnosmeđe boje s velikim tamnijim mrljama, a često i s plavim točkama.


Kokot letač (Dactylopterus volitans, Linnaeus, 1758) širi svoje grudne peraje kad želi zastrašiti potencijalne napadače


Na osnovici repne peraje se sa svake strane nalaze dva vodoravna i nazubljena ispupčenja. Ima dvije leđne peraje, dok su prsne peraje izrazito velike i razdijeljene u dva dijela smeđe boje s koncentričnim prugama sastavljenim od crno obrubljenih svijetloplavih točaka, tamnoplavih točaka i linija.


Kokot letač je riba priobalanog pjeskovitog, muljevitog i kamenitog dna s pjeskovitim površinama. Nalazimo ga od 10 do 80 metara dubine. Živi u grupama, a mrijesti se potkraj proljeća i početkom ljeta. Hrani se rakovima, školjkašima i ribom. Dno pretražuje slobodnim dijelom prsnih peraja, a širenjem prsnih peraja zastrašuje potencijalne napadače.


Redovito je u ponudi u ribarnicama Maroka, Turske i Cipra, no u Jadranu, budući da nije čest, nema baš nikakvu gospodarsku vrijednost.


Svakako je pohvalno i za primjer što je Dražen nakon fotografiranja ribu vratio u more.