RIBOLOV BRANCINA Á VOLO

Uloviti veliku ribu s obale nije nemoguća misija. Veliki brancini su oportunisti i samo čekaju pravu ješku

Boris Bulić

Morska strujanja ili kurenti, stalna su pojava na moru. Što je tjesnac uži to je strujanje brže. A na samom rubu kurenta čeka vuk!Mnoge ribe, zanimljive sportskim ribolovcima, nalazimo upravo u kurentu. Jedan od stalnih pratilaca morskih strujanja je i brancin. Iako ga možemo uloviti posvuda uz obalu, najuspješnije se lovi u tjesnacima i kanalima gdje su kurenti najizraženiji. Ribolov na takvim mjestima, uz pravilan pristup, može rezultirati lijepom lovinom. Najuspješnija i najčešće korištena tehnika za ribolov brancina u kurentu je iz ruke, tzv. á volo tehnika.


PRIBOR  I  JEŠKA


Čak i bugva može biti lovna ješka


Debljina strune je u takvom ribolovu od presudnog značaja i nikako ne bi trebala prelaziti više od 0,30 milimetara, s tim da je poželjno da predvez bude malo tanji, obavezno fluorokarbonski.


Udice bi trebale biti snažne, zakrivljene, sa izrazito oštrim vrhom koji će omogućiti samoubadanje.
Za ješku je najprikladnije koristiti ribu koja obitava na lovnom terenu. Dobar će biti manji špar, cipal, salpa ili ušata no isto tako može poslužiti i klasična srdela.


Srdela je kraljica á volo postava


Ribu je potrebno ješkati šivanjem pod kožu, od repa prema glavi, s tim da vrh udice mora viriti na dijelu neposredno iza glave. Brancin će u 90% slučajeva napasti upravo taj dio.


Za onih preostalih 10 posto može se postaviti još jedna udica koja se kači na prvoj trećini od repa, isto sa leđne strane.


Svakako je poželjno ribu učvrstiti tzv. lažnim čvorom u korijenu repne peraje.


Tako naješkan sistem se spušta u more puštajući kurentu da ga odvuče.


NIJE NEKI BORAC


Ovaj nije stigao progutati ponuđenu ješku


Na mjestima gdje je strujanje baš jako izraženo, na osnovni se najlon može postaviti klasična osmerokutna klizna olovnica koja će sistem fiksirati. U tom je slučaju potrebno nakon zabačaja otpustiti dovoljno slobodne strune kako bi se ješka ipak mogla što prirodnije kretati u struji. Ako se lovi pomoću štapa, potrebno je kočnicu role podesiti na tvrdo, dok ribolov iz ruke zahtjeva neprekidnu pažnju. U oba slučaja treba biti spreman za reagiranje ‘na prvu’.


Budući da kurenti nerijetko stvore nekoliko ‘trbuha’ na struni, kontra nikada nije jednako učinkovita kao u klasičnom udičarenju. U ribolovu á volo tehnikom se pouzdajemo u samoubadanje koje prvenstveno ovisi o kvalitetu i zakrivljenosti vrha udice.


Nakon što je brancin progutao ponuđenu ješku, izvlačenju treba pristupiti oprezno i strpljivo, prvenstveno zbog relativno tanke uzice. Brancin u principu ne pravi iznenađenja. Redovito se već nakon nekoliko bjegova preda. Ipak, podmetač mora biti uvijek pri ruci, pogotovo kada se radi o većim primjercima ili prihvatu ribe sa visokih podzidanih obala.