KRISTINA ŠTRBAC

Ulovila špara kapitalca! Bilo ga je napeto dizati jer sam mislila da se radi o puno većoj ribi

Boris Bulić

U jednom trenutku manja je riba malo stala raditi i tu smo digli još nekoliko arbuna. Tada je zagrizao i taj špar, na lignju. Borio se dosta, bilo ga je napeto dizati tako da sam mislila da se radi o puno većoj ribi…Iz Zadra nam se javila Kristina Štrbac s ulovom špara kakav se ne viđa baš svakog dana. Evo što se toga jutra zbilo:


– Moja prijateljica Marinela Surać i ja dijelimo ljubav prema ribolovu i kada god ulovimo slobodan trenutak, a toga je malo s obzirom da imamo malu djecu, idemo na ribe. Ovoga smo puta lovile iz Marinelinog drvenog kaića koji je baš nedavno izašao iz škvera zglancan tip-top – priča nam Kristina


Težina špara je bila 165 grama


– Pozicija je bila u Zadarskom kanalu, negdje od Kolovara prema Ošljaku na tridesetak metara dubine. Krenule smo već u pet ujutro nadajući se da ćemo uloviti najbolji dio jutra za ribolov. Naime vrhunac plime bio je oko 10 ujutro, ali se  nije baš dobro lovilo. Riba je lošije radila nego što smo očekivale, a ono što smo lovile bilo je uglavnom manje ili nedoraslo. Vratile smo u more dvadesetak bokadora, nekoliko manjih šaruna a Marinela je vratila i dvije nedorasle podlanice. Čekajući veću ribu tako nam je prolazilo jutro. U kanti je ostalo nekoliko većih arbuna. Ješka nam je bila lignja i tu i tamo srdela. Sistem koji smo koristile i jedna i druga bila je klasična kančanica s tri pica – nastavlja Kristina svoju priču.


Špar je bio dug 20,5 centimetara
– Oprema koju koristim kod ovakvog ribolova i na koju sam ulovila i ovog špara je štap Tubertini Talaxa 7200 dug 3 metra, rola Shimano Ultegra 5500, upredenica Asso Light Game 0,14 milimetara, a na upredenicu obavezno kod ove vrste ribolova s broda stavim i shock leader, u ovom slučaju Sunsetov. Kako imam prilično osjetljiv vrh štapa podizanje špara kapitalca bio je pravi mali adrenalinski užitak. Iznenadila me njegova veličina od 20,5 centimetara i 165 grama, jer sam prije njega to jutro ulovila desetak malih špara koje sam također vratila u more, a ni inače, nikada do sada, ni s obale ni iz broda, nisam ulovila ovolikog špara. Nakon tog špara uslijedio je još jedan veći arbun, ali kako je već sunce bilo poprilično jako a i ugrizi ribe su se prorijedili, odlučile smo se zaputiti u lučicu. Ulov su kasnije naravno pojela djeca – ispričala nam je Kristina Štrbac.