DEJAN BOJANOVIĆ

Ulov za pod peku. Zaronio pred jugo i nastrijelio hobotnicu tešku 6 kilograma

Boris Bulić

Na ovom području, tu gdje dinamitaši love rastu ove velike. Nažalost, kod nas se ovaj 'sport' još uvijek upražnjuje, doduše zadnjim trzajima li ipak još uvijek. Dakle, uronio sam prije juga, našao je i nastrijelio bez osobitih problema. Bit će prava fešta pod pekom…Hobotnica je u Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru sve manje. Ne, nije u pitanju nikakav epski pomor kome se ne zna uzrok, pa ni bolest, već ponajprije konstantan prelov. Većina ribolovaca koji love hobotnice ne biraju veličinu pa se ponekad u pojedinim barkama zna zateći sva sila hobotnica od kojih nijedna nije teža od kilograma. Žalost je tim veća jer se hobotnice u principu love selektivnim alatima poput ostiju ili podvodne puške tako da ribolovac uvijek ima priliku procijeniti želi li hobotnicu uloviti i zadržati ili je pustiti da raste. Srećom, takav istrebljivački pristup ipak ne podržavaju svi ribolovci. Jedan od takvih ribolovaca koji cijene i poštuju život u moru, uzimajući samo onoliko koliko mu je uistinu potrebno je i Dejan Bojanović iz Podgorice, koji nam se, evo, još jednom javio.


Roneći kraj Budve, na području Trsteno na kojem je inače podmorje jako devastirano na najgori mogući način, dinamitašenjem, Dejan je uspio pronaći i nastrijeliti ovu hobotnicu tešku 6 kilograma.


– Ma nema tu neke velike priče. Na ovom području, tu gdje dinamitaši love rastu ove velike. Nažalost, kod nas se ovaj ‘sport’ još uvijek upražnjuje, doduše zadnjim trzajima li ipak još uvijek.
Dakle, uronio sam prije juga, našao je i nastrijelio bez osobitih problema. Bit će prava fešta pod pekom – ispričao nam je Dejan Bojanović.