NATJECANJA

Ujutro Tunjada, a popodne Lignjada, humanitarni lov kojim su Bibinjci otvorili sezonu adventskog darivanja

Boris Bulić

Nažalost, nisu svi natjecatelji imali sreće pa se na suho puno njih vratilo bez ulova. Ipak, oni koji su ulovili, dali su sucu i 'ekipi za očevid' dovoljno posla tako da su na vagi te večeri završile 72 lignje ukupne težine 12,338 kilograma

Snimili: Leo Banić i Boris Bulić
 


U nedjelju, 26. studenog, u organizaciji SRD Bibinje – Bibinje, održana je šesta po redu lignjada, natjecanje u lovu liganja iz brodice kojem je kao i svih prošlih godina prethodila Tunjada, jutarnje natjecanje u ribolovu s obale za juniore.


Sve je toga nedjeljnog jutra počelo okupljanjem najmlađih ribolovaca u Frnaži.
Budući da su bile dozvoljene sve tehnike ribolova s obale, odaziv je bio velik.


Nastupio je 41 junior čime je konkurencija u trenu postala vrlo ozbiljna.


Svi su oni s iznimnim zanimanjem i zadovoljstvom lovili i ulovili cijelu hrpu uzobalne ribe među kojima su, kako se i očekivalo dominirali glavoči i pirge.


A onda su po završetku lova formirane plasmanske liste i to po broju ulovljenih riba.


Tako je treće mjesto osvojio Lovre Perica s 15 ulovljenih riba, drugi je bio Grgo Lisica sa 16 ulovljenih riba, dok je prvo mjesto, na iznenađenje svih prisutnih, sa 20 ulovljenih riba osvojila Lorena Režan koja ima tek 6 godina.


Svi ti mladi ribolovci su dobili medalje dok je prvih 8 nagrađeno i ribolovnim priborom. Posebnu nagradu je dobila Matea Šimunić koja je nakon prvoplasirane Lorene među djevojčicama ulovila najviše riba.


Tunjada je završena svečanim ručkom u podne nakon čega su Frnažu polako počeli ispunjavati lignjari.


Tako je u 14:00 počela dodjela startnih brojeva i gdje su svi natjecatelji mogli vidjeti izložene nagrade za najuspješnije a što je kod svih probudilo natjecateljsku strast. Osim sportskoribolovne opreme, poput sondera, štapa, role i potopivih ferala, posebno je privlačna nagrada bio Haswing električni motor kojeg su svi ispod oka pogledavali nadajući se da će možda more toga dana biti baš njima malo naklonjenije.


Inače su propozicije ovog natjecanja bile jednostavne i neopterećavajuće, kako za natjecatelje tako i za domaćina.


Na barkama su smjela biti do tri natjecatelja od kojih je svaki smio loviti peškafondom i skosavicama ili pak panulom, prema svom izboru i nahođenju.


Lovna je zona bila od Puntarožice do luke Gaženice, pa do pola Zadarskog kanala, a što je zapravo praktički neposredno ispred Bibinja čime je zbog ujednačenog terena svima pružena ista šansa za ulov i pobjedu.


Početak je natjecanja bio u 15:30 sati, a povratak u 19:30.


Jedina stroža stavka iz propozicija se zapravo odnosila na spajanje brodova što je bilo najstrože zabranjeno, dok je predaja ulova bila do 19:45, dakle 15 minuta nakon završetka lova, a što su baš svi ispoštovali.


Tako su nakon ispaljene startne signalne rakete sve brodice žurno isplovile i to sve u istom pravcu.


Naime, za razliku od prošlih godina kada su bile raštrkane po cijeloj zoni, ove su godine najizglednije pošte očito bile ispred luke Gaženica.


Naravno, gašenjem dana i dizanjem mjeseca većina se barki odlučila za lov panulom.


A za sve one koji su to gledali s obale, prizor je bio impresivan jer je na moru bilo 106 ljudi u 53 brodice.


Ferali poziciona zelena i crvena svjetla su bila uistinu prekrasan prizor.


Jedini detalj koji je donekle sve kvario, a koji je nastupio nakon sutona, je bila niska temperatura popraćena laganom levantarom koja je neugodno nalazila put do kostiju.


Tako su neki natjecatelji lov okončali malo ranije i odmah predali ulov nakon čega su se mogli ugrijati na terasi konobe Ribar Jere koja je bila pokrivena tendama i grijana grijalicama. Naravno, dojam ugode je bio bitno upotpunjen vatrom s komina i mirisom bakalara koji se u pozadini spremao u loncu od 60 litara.


A onda su se pojavile i fritule koje su vrijedne bibinjske domaćice zamijesile na veliko tako da je ta slastica, bez obzira na uistinu ogromnu količinu planula u trenu.


A da bi svima bilo još toplije pobrinuo se i DJ Kimi koji je biranim glazbenim brojevima dodatno zagrijavao atmosferu.


Tako je polako došao i trenutak zaključenja natjecanja, predaje ulova i vaganje koje je pred vagom okupilo sve natjecatelje i goste u jednu veliku gužvu iz koje su svi napeto pratili svaki korak vaganja.


Nažalost, nisu svi natjecatelji imali sreće tako da se na suho puno njih vratilo bez ulova. Ipak, oni koji su ulovili, dali su sucu i ‘ekipi za očevid’ dovoljno posla.


Tako su na vagi te večeri završile 72 lignje ukupne težine 12,338 kilograma, no predviđene nagrade su bile samo četiri, za prva tri mjesta i najveću lignju.


Tako su treće mjesto s 5 ulovljenih liganja ukupne težine 1018 grama osvojili Filip Karaban i Ivan Karaban.


Drugi s tri ulovljene lignje ukupne težine 1140 grama su bili Ivan Fuzul i Šime Lonić dok su prvo mjesto i vrijednu nagradu, električni motor Haswing, sa sedam ulovljenih liganja ukupne težine 1334 grama osvojili Marinko Karaban i Josip Plavčić.


A nagradu za najtežu lignju je osvojio Šime Lonić koji je uspio nasukati lignju tešku 814 grama.


Nakon proglašenja i dodjele nagrada svi su sudionici posluženi bakalarom i ulovljenim lignjama koje su odmah nakon vaganja bačene na gradele koje nisu gasile.


U međuvremenu je odrađena i tombola koja je sretnim dobitnicima donijela vrijedne sponzorske poklone mahom u obliku ribolovnog pribora, s tim da je sva dobit ostvarena tombolom i kotizacijama predviđena za poklon najpotrebitijima u Bibinjama.


Taj će poklon, kao i svih proteklih godina biti uručen krajnje diskretno, potpuno u duhu adventskog darivanja.


A sponzori ove iznimno zanimljive i dinamične lignjade su ove godine bili općina Bibinje, TZ općine Bibinje, LU interijeri, Domestico di jaz, Navis armature, Rent a boat Leut, Krekić, Servis Pavić. Uljara Pakoška, Lisica aluminij, Oniram, Perkinscommerce, MontAl, Final Gradnja, TO Sara, pekara Sukošan, mesnica Šimunić, Euronautic, Magnis Marine, Mesnica Jure, Navigo, Nevico, Fishing Factory, Bibano boats, Rados Electronic, De-Mi i Gery servis.


Tako je ova je lignjada, koja je tijekom večeri prerasla u pravu feštu, potrajala do sitnih sati uz obećanje na rastanku da se iduće godine svakako vidimo još spremniji i malo iskusniji.