ADRIATIC DEPTH TROPHY

Uhvati zrak i zaroni do “dna Kvarnera”: Dolaze nam najbolji svjetski ronioci na dah

Slavica Mrkić Modrić

Foto Vitomir Maričić

Foto Vitomir Maričić

Riječ je o državnom prvenstvu ne samo Hrvatske, već i Slovenije, Mađarske i Srbije. Ili kako bi to rekao naš najuspješniji ronilac na dah Vitomir Maričić, to je jedna u nizu kup utakmica za Adriatic Freediving Trophy, čiji pobjednik ima najviše bodova u bazenskim i dubinskim disciplinamaOd danas, pa do srijede, 9. rujna na području između Krka i Cresa, točnije, Plavnika i Cresa, u kanalu Krušija, na najdubljoj točki Kvarnera svjetska elita ronjenja na dah ronit će doslovno do dna Kvarnera i to u sklopu natjecanja Adriatic Depth Trophy.


Riječ je o državnom prvenstvu ne samo Hrvatske već i Slovenije, Mađarske i Srbije. Ili kako bi to rekao naš najuspješniji ronilac na dah Vitomir Maričić, to je jedna u nizu kup utakmica za Adriatic Freediving Trophy, čiji pobjednik ima najviše bodova u bazenskim i dubinskim disciplinama. AIDA Hrvatska je jedna od najaktivnijih svjetskih AIDA te na godišnjoj razini organizira nekoliko bazenskih i dubinskih disciplina.


– Mi realno nemamo prave dubine za vrhunska natjecanja, tako da je za neke od natjecatelja ovo ustvari plitko za njihove maksimume, ali i dalje možemo napraviti svjetske rekorde u nekim težim disciplinama, pa će nas tako najbolji muški i ženski ronioci počastiti pokušajima svjetskih rekorda u disciplinama bez peraja i sa stereo perajama. To što nam nedostaje prirodnih uvjeta, nadoknađujemo položajem i dobrom organizacijom. Ponudili smo u izuzetno teškoj godini najveće natjecanje na svijetu, na lokaciji koja je iznimno dostupna, imamo vrlo povoljnu cijenu kojom želimo privući i početnike i dajemo na izbor sve discipline koje se mogu roniti u dubini. Još jedna iznimno bitna stvar je da je ovo prvi put u povijesti da će se natjecanje održati istovremeno po dvije ronilačke federacije CMAS i AIDA i to je svojevrsni presedan koji ujedinjuje svjetsko ronjenje na dah, komentira Vitomir Maričić, ove godine prvi u svijetu na AIDA ljestvici ronioca, višestruki svjetski rekorder i instruktor trener ronjenja na dah, Riječanin koji stoji iza ovog natjecanja kao predsjednik AIDA Hrvatska.
Uz sve komplikacije i mjere koje ograničavaju ljude da putuju, impresivan je broj stranih prijava iz Francuske, Kolumbije, Kube, Brazila, Maroka, Italije, Njemačke, Paname, Meksika, Grčke, Slovenije, Mađarske, Srbije, Australije i tako dalje, za koje Maričić rezervirano smatra da je jedno predprijava, a drugo tko će zaista biti u mogućnosti doći, ali sam interes govori u prilog tome da je ovo zaista atraktivan i dobar proizvod s velikim potencijalom da postane tradicionalna stanica roniocima iz cijelog svijeta.


U duhu vremena, organizatori su pravovremeno organizirali službene liječnike koji će pregledavati pridošle natjecatelje i po potrebi na licu mjesta napraviti covid testiranje, što je svakako primjer dobre prakse i prevencije. Međutim, priča ima i dublji medicinski značaj. Unutar projekta, Thallassotherapia Opatija, uključena je u niz medicinskih znanstvenih istraživanja veznih uz sportaše, specifično ronjenje na dah, koje je goruća tema u znanstvenim i sportskim krugovima zbog ekstremnih uvjeta kroz koje ronioci prolaze. Tamara Turk Wensveen, endokrinolog, Dijana Travica, Viktor Peršić i Viktor Ivaniš, kardiolozi, kao opatijski tim u suradnji s Igorom Barkovićem, pulmologom i Felixom Wensveenom, imunologom iz riječkog KBC-a i Medicinskog fakulteta čine tim liječnika i znanstvenika koji će s i u ovom projektu s Vitomirom Maričićem pokrenuti nekoliko do sada neistraženih tema u medicini.