MARTINO ČULINA

Ugledao kirnju na 20 metara dubine, nastrijelio je, izronio, osvojio zlato i na kraju je poklonio!

Boris Bulić

Na dubini od dvadeset metara u čeki ugledao kirnju kao ulazi u rupu. Znao sam da su mi šanse za pronalazak upravo te rupe nakon izrona i ponovnog urona u tako jakom kurentu praktički nikakve. Zato nisam oklijevao nego sam pošao pravo na rupu. Čim sam ugledao obris ribe ispalio sam strijelu i pogodio je. A što je najvažnije, s obzirom da je riječ o Rivanjskom kanalu, odmah san je i izvukao vani…Na klupskom natjecanju ŠRD Zubatac – Zadar u podvodnom ribolovu, održanom u Rivanjskom kanalu, ulovljeno je puno ribe no jedan je ulov iskočio u prvi plan. Taj je ulov ostvario svima znani Martino Čulina – Sokol. Evo što nam je Martino ispričao o tome:


– Rivanjski kanal je zahtjevno mjesto za ronjenje. Ribe u kanalu ima, to nije tajna, ali su kurenti ponekad iznimno jaki tako da se osim s dubinom, ronilac mora boriti i sa strujanjima koja brzinom često prelaze šest milja – priča nam Martino.


– No na tom terenu svi lovimo već godinama tako da smo spremni na to, kako opremom tako i fizički. Dubine nisu male, a put koji se prijeđe u uronu i izronu u pravilu je zbog spomenutog strujanja puno duži od same dubine – nastavlja Martino svoju priču.

– A taj je dan bio specifičan. Bura je jačala i bilo je oblačno tako da je i vidljivost bila donekle smanjena. Već sam imao nešto ribe ulovljene na različite načine pa sam se odlučio na čeku koja na ovim teranima uvijek donese rezultat. Tako sam na dubini od dvadeset metara u čeki ugledao kirnju kao ulazi u rupu. Znao sam da su mi šanse za pronalazak upravo te rupe nakon izrona i ponovnog urona u tako jakom kurentu praktički nikakve. Zato nisam oklijevao nego sam pošao pravo na rupu. Čim sam ugledao obris ribe ispalio sam strijelu i pogodio je. A što je najvažnije, s obzirom da je riječ o Rivanjskom kanalu, odmah san je i izvukao vani za što je osim iskustva trebalo imati i malo sreće koja je očito, toga dana bila malo i na mojoj strani. I na kraju natjecanja, kad smo je izvagali, ispalo je da je kirnja je bila teška 7,3 kilograma što mi je uz ostalu ribu toga dana osiguralo zlatnu medalju.I premda je prema propozicijama riba trebala ostati domaćinu, zbog bure koja se dizala, morali smo iz Mulina bježati kući zbog čega je odlučeno da se riba podijeli ždrijebanjem. Tako su se u šeširu našla sva imena osim moga jer sam smatrao da je glupo da i ja sudjelujem u izvlačenju ribe koju sam ulovio. Na kraju je ispalo da je kirnju dobio Josip Zubak za kojega je unatoč lošem plasmanu toga dana, ovo natjecanja za njega završilo ipak dobrim ulovom – ispričao nam je Martino Čulina.