Isplovili kruzeri i jedrenjaci

FOTO U riječkoj luci šušur i živost kao u najboljim vremenima: ‘Samo da ne odemo u crveno…’

Alenka Juričić Bukarica

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Molim sve nadležne da svojim mjerama spriječe da nam se ponovi lanjska sezona te da ne odemo u crveno. To bi bila katastrofa za naš posao kao i za naše zaposlenike koji svi žive od turizma, apelirao je kapetan VukovićRIJEKA – Posljednji dogovori, glancanje paluba, pomoć gostima koji pristižu s koferima, ukratko šušur i živost… Izgledala je tako jučer prijepodne riječka luka iz koje su i ove subote na sedmodnevna kružna putovanja krenuli jedrenjaci, odnosno mali kruzeri, minhenske agencije ID Riva tours.


Ovaj segment malih kruzera lani je obzirom na pandmiju, bilo snažno pogođen, no unatoč teškoj situaciji jedrenjaci su uspjeli odvoziti dio sezone i pokazati da su i dalje tu kako bi gosti u vremenima kada se situacija popravi, znali da mogu računati na njih. I pokazalo se da je ovo ljeto ipak znatno bolje što se rezervacija tiče, iako se predsezonu izgubilo. A najave za kolovoz i rujan su jako dobre, iako, osnovno pitanje koje se čuje jest hoće li se uspjeti održati epidemiološku situaciju i odraditi ostatak sezone.


Iz riječke luke tako je na polasku bilo devet ID Rivinih jedrenjaka s oko 200 putnika, pojasnio nam je Mario Konta, menadžer za polaske iz riječke luke u ovoj minhenskoj agenciji. Istaknuo je kako ima jako puno starih gostiju, odnosno gostiju koji se vraćaju na ove brodove, ali ima i onih koji tek otkrivaju ovakav, malo drugačiji tip odmora. Kao i lani, i ove je godine, ukazao je, primarna sigurnost gostiju pa su tako posade svih brodova cijepljene.


Foto Mateo Levak
– Uz ostalo, i time ukazujemo na našu odgovornost i činjenicu da nam je sigurnost gostiju na prvom mjestu. Moramo biti maksimalno ozbiljni u tom smislu jer idućih osam, devet, pa i deset tjedana imamo popunjenost kao u sezoni 2019. I ovisi o svima nama, dakle i turističkim djelatnicima i ostalim građanima, koliko ćemo biti pametni i odgovorni da sačuvamo dobru epidemiološku situaciju. Osim što smo svi cijepljeni, svi naši djelatnici nose maskice, rukavice, gosti koji dođu moraju biti ili cijepljeni, testirani ili imati potvrdu da su preboljeli koronu. Isto tako, primjerice, kod ukrcavanja gostiju svakog gosta se dočeka, dezinficiraju se ruke, dezinficiraju se torbe, na brod se ulazi jedan po jedan. Kada se prelazi s jednog na drugi brod ide se samo u jednom smjeru tako da se maksimalno moguće održava distanca. A i sami brodovi iz tog razloga nisu popunjeni do punog kapaciteta, već ukrcavamo ograničen broj gostiju.


Foto Mateo Levak


Naravno redovito se čiste kabine, svakodnevno dezinficiraju zajednički prostori i sve ostalo što je propisano epidemiološkim mjerama, ispričao nam je Konta. Što se tiče aktualne situacije, kazao je kako ima jako puno i novih gostiju, te onih koji bukiraju zadnji tren jer prepoznaju da je sve krenulo.


Moguća katastrofa


A gosti koji na krstarenje kreću iz Rijeke u sedam dana obilaze Krk, Rab, Lošinj, Pag, sve do Kornata. Uglavnom se radi o gostima iz Njemačke i Austrije, ima nešto malo Talijana… Na pitanje kako je odjeknula vijest da je Hrvatska narančasta na europskoj Covid karti, naš nam je sugovornik kazao je ustvari nevjerojatno, ali gosti koje su pitali, kazali su da ih to ne zanima. Svima je očito dosta korone i pandemije i jednostavno žele tjedan dana zaboraviti na tu priču te se i fizički i psihički odmoriti.


– Gosti su oduševljeni. Tu je i drugačija hrana i klima, more… Bude stvarno jako lijepo. I u ovih sedam, osam tjedana otkako smo ove sezone počeli ploviti, niti jedna osoba nije sišla s broda da je imala neku žalbu ili da nešto nije štimalo. I na to smo jako ponosni, istaknuo je Konta.


I to je vrlo važno jer će ti gosti dobar glas dalje prenijeti svojim ukućanima, prijateljima i dalje. A ne kaže se zaludu da je to najbolja reklama. Nakon doista teške lanjske godine, takve vijesti svima su dobrodošle. Govoreći o prošloj godini, Silvio Vuković, kapetan motorne jahte »Vita«, kazao je kako je brod lani odvezao 14 tjedana. Sve to, istaknuo je, ne bi bilo moguće bez same agencije ID Riva koja je ogromnim angažmanom i trudom od 0 do 24 sata bila na raspolaganju gostima i hrabrila ih da dođu.


Foto Mateo Levak


Lani nas je sve 15. kolovoz zakočio i prekinuo jednu, obzirom na okolnosti, dobru sezonu. Što se ove godine tiče, mi smo napravili sve što se tiče sigurnosti i procjepljenosti kako bi se gosti osjećali sigurno. Zahvaljujući ID Rivi i njihovom timu na čelu sa Selimirom Ognjenovićem, mi smo sezonu počeli 26. lipnja i sada imamo prekrasnih idućih još osam tjedana za koje je buking odličan. Ali moram reći, molim sve nadležne da svojim mjerama spriječe da nam se ponovi lanjska sezona te da ne odemo u crveno. To bi bila katastrofa za naš posao kao i za naše zaposlenike koji svi žive od turizma. A i za našu agenciju koja je uložila ogromnog truda i novca da bi goste animirala i dovela u Hrvatsku, apelirao je kapetan Vuković.


Teška zima


Kaže kako uz njega na brodu ima još šest članova posade. To je, reći će, i šest familija koja žive od toga i koje su imale tešku zimu te su svi jedva čekali da se priča ponovno pokrene.


– Svi strepimo da ne odemo u crveno jer nas onda čeka još jedna teška zima u kojoj ne znam kako ćemo preživjeti jer smo svi iscrpljeni i psihički i financijski. Dvije godine preživjeti je jako teško, kazao je ovaj iskusni kapetan podsjećajući kako su brodari u pravilu flotu gradili na kredit. Iako su banke odobrile moratorij od godinu dana, kamate i dalje valja plaćati. Ako se uzme u obzir da novogradnje, a to su u pravilu doista luksuzni oko 50 metara dugi brodovi, predstavljaju investiciju do nekih 4 milijuna eura, jasno je o kolikim se ulaganjima radi. Iako, doznali smo, kako u Krilima Jesenice 70 posto brodova još, nažalost, nije isplovilo.


Foto Mateo Levak


Inače, podsjetio je i kako svi ID Rivini brodovi imaju oznake Safe stay in Croatia Ministarstva turizma kojemu je također zahvalio na velikom angažmanu i trudu oko pripreme sezone.


– Još jednom apeliram na sve da napravimo sve da ove odlične iduće tjedne odradimo kako treba, istaknuo je Vuković koji je sa svojim brodom jučer krenuo na peto ovogodišnje krstarenje. Pitali smo stoga kakve su bile reakcije gostiju do sada… Kapetan nam je kazao kako jedva čekaju da dođu te svoj godišnji provedu na našoj prekrasnoj obali. Svaki dan imaju kupanja u prekrasnim uvalama, svaku večer su u drugom mjestu, ponekad u uvalama i noće pa se organiziraju kapetanske večeri, na brodu su baš kao familija, reći će ovaj dugogodišnji »čovjek od mora«.


Obiteljski posao


A da je ovo doista međugeneracijski, obiteljski posao, potvrdio nam je mladi kapetan Marin Tomaš, koji je na čelu deveteročlane posade motorne jahte »Alpha«, koja je porinuta lani.


Foto Mateo Levak


Ova luksuzna novogradnja ima veliki salon, brojniju posadu od prosjeka, dvije sunčane palube od kojih je jedna od 320 metara kvadratnih nadkrivena i ima bazen, te sunčalište od oko 120 metara kvadratnih… Dakle, nudi puni komfor, te doista dovoljno prostora za socijalno distanciranje. Inače, mladi nam je kapetan otkrio kako je već četvrta generacija pomoraca te kako je njegov otac Jurica Tomaš još početkom 90-ih godina prošlog stoljeća s jedrenjakom Planka bio među prvih pet jedrenjaka koji su s ID Rivom krenuli iz Rijeke. I ostali na polascima iz grada na Rječini.


Foto Mateo Levak


Iako su dalmatinske destinacije puno razvikanije, Tomaš nam je kazao kako je ustvari kvarnerska regija po ponudi i mogućnostima za ovakav tip malog kruzinga broj jedan u Hrvatskoj. Pojasnio je, naime, kako ima jako razvedenu obalu, kao i niz kvalitetnih destinacija, a ono što je također velika prednost jest i činjenica da ima doista velik broj uvala koje su takve konfiguracije da brodovi mogu uploviti, a opet da su i dovoljno plitke i pitome da se u njima gosti mogu kupati. A takvih je po Dalmaciji malo. Isto tako, reći će kako je Kvarner broj jedan i za ture koje uključuju bicikliranje. Što reći nego ljudi od prakse najbolje vide što sami možda i ne percipiramo.


Snimio: Mateo Levak


Maksimalna sigurnost


A što se tiče ove sezone, »Alpha« je prve goste ukrcala 12. lipnja.


– Dosad smo jako zadovoljni i zahvalni agenciji što je uspjela dovesti goste. Imamo najave da bi od početka kolovoza, dakle, nekih daljnih sedam ili osam tjedana, stvarno trebali biti odlično popunjeni. Stoga gostima, osim što nastojimo ponuditi vrhunsku uslugu, doista osiguravamo i maksimalnu sigurnost. Osim što smo svi cijepljeni, tu su i maske, rukavice za posadu, distanca na ležaljkama na palubi, ali i pročiščivač zraka koji pokriva 100 metara kvadratnih. I što je bitno cijela flota je dio Safe stay programa, kazao je kapetan broda Alpha koji je lani, u prvoj godini plovidbe, vozio 15 tjedana.


– Naravno, prva sezona je bila puno teža nego ova, jer nismo imali iskustva s pandemijom, sve je skupa bilo puno, puno više nepoznanica i nesigurnosti. No zajedno s ID Rivom smo uspjeli nešto i odraditi. Ove godine je s te strane ipak lakše, postoje epidemiološka pravila, mi smo to sve ispoštovali i strogo se držimo i gosti, čini mi se, imaju osjećaj kao da korona ne postoji, na brodu se stvarno opuste. To je vjerujem znak da se osjećaju sigurno, zaključio je kapetan ovog luksuznog jedrenjaka.


To svakako potvrđuju i ovogodišnje odlične najave. Na nama je samo da ne odemo u crveno, kako bi se one i realizirale.


Cijepljeni smo i osjećamo se sigurno


Nikad ne ponavljamo putovanja i mjesta na koja idemo, a ovamo smo se nakon lanjskog dolaska, ponovno vratili na još jedno krstarenje. To vjerujome puno govori o tome koliko nam se svidjelo, iako nam je lani bilo prvo ovakvo krstarenje uopće i nismo znali što očekivati, kazali su nam jučer bračni par Sue i Bernhard iz Züricha dodajući kako se na brodu osjećaju sigurno te da su i sami cijepljeni.


Snimio: Mateo Levak


– To je baš pravi odmor, svaki dan si u drugoj uvali, u drugom mjestu, ujutro u 10 je dokručak i nakon toga se možeš kupati u moru. Nema tramakivanja s autom, traženja parkinga i slično. Isto tako moramo pohvaliti da je brod uvijek vrlo čist, a sam personal odličan. Ono što nam se također sviđa jest i činjenica da se, koliko vidimo, u pravilu radi o obiteljskom poslu. I zato se tu ne osjećate kao samo jedan broj u masi, već doista ugodno i prijateljski, dodali su gosti iz Švicarske kojima je ovo treći put da ljetuju u Hrvatskoj.


Kako vole mijenjati destinacije, obišli su i druge mediteranske zemlje. Pitali smo ono vječno pitanje je li Hrvatska skupa?ž


– Nije jeftina. Ako odete u Grčku, Španjolsku i Italiju možete proći i jeftinije. Ali u Hrvatskoj je kvaliteta ponude na nivou i stoga nema zamjerke na cijenu, istaknuli su ovi gosti.


Pitanje svih pitanja


Prvi čovjek ID Riva toursa Selimir Ognjenović, u telefonskom nam je razgovoru, pak, ukazao kako je prvo i osnovno pitanje svih brodara – hoće li Hrvatska uspjeti zadržati epidemiološku sliku kako bi se odradilo sezonu do kraja.


– Mi smo svjesni da je kod brodova još teže pokrenuti goste na dolazak, nego kod klasičnog smještaja poput kuća za odmor i slično. Procjepljenost gostiju i procjepljenost naših posada dovela je do toga da se ljudi ipak manje boje. Mi vidimo da je čak i preko 90 posto gostiju cijepljeno, bez obzira radi li se starijima ili mlađima. Inače, ove sezone se čekalo da sve krene. Izgubili smo svibanj, međutim smo postavili brodove i krenuli s krstarenjima unatoč što prvi polasci nisu bilo pretjerano popunjeni. No napravili smo to da smo poslali poruku da smo se dobro pripremili i sam projekt Safe stay in Croatia je nešto što je »pogodilo živac« gostiju i oni su ga doista izvrsno prihvatili. Mi smo na početku imali bukinge za kolovoz, rujan, no malo onih kratkoročnih. No sada se događa da smo prošlog tjedna bukirali dvjetotinjak gostiju za polaske u narednom periodu, dakle, kratkoročno. Tako da nam predstoji odlično popunjen kolovoz, ali i rujan i svi kapetani, ne samo ID Rivini, ističu kako je situacija mnogo življa nego lani. Ali i dalje jako tužna ako uzmemo u obzir da više od polovice brodova iz Krila Jesenice nije isplovilo. Ipak, mnogo je življe, sve kreće, i svakog dana sve više, pa i na domaćem tržištu. Druga stvar je, danas malotko pita hoće li biti gostiju, već je pitanje svih pitanja hoće li nas i kada zatvoriti. Najviše bih volio početkom studenog, jer moji brodovi trebaju ploviti najmanje do 19. listopada. Dakle, skočili smo, u zraku smo i samo je pitanje gdje će biti doskok. A on ovisi o nama, istaknuo je ovaj turistički znalac dodajući kako nitko od turističkih djelatnika trenutno nije opijen odličnim rezultatima, upravo iz straha da Hrvatska ne uđe u crveno.