'Druga sreća'

U Plominu lovio strijelke pa nasukao sipu od kilograma i pol! ‘Već je ispala s udice, a onda se vratila po još…’

Boris Bulić

Nisam mogao vjerovati! Nakon što je pala, ponovo se vratila po još! Pohlepa je očito bila prejaka. Ovoga puta sam imao više sreće…Iz Kršana na Labinštini nam se javio Davor Škropeta koji je dokazao da se ona stara uzrečica ‘treća-sreća’ može slobodno preimenovati u ‘druga-sreća’. Evo kako je to bilo:


– Toga sam dana ciljano otišao loviti strijelke skakuše u Plomin. Na štap sa plovkom sam montirao odleđenog šaruna, a u isto vrijeme sam drugim štapom pokušavao doći do žive ješke. Premda strijelka nije posebno izbirljiva, živa ješka je uvijek bolja pa sam uporno pokušavao dobiti šaruna ili ušatu što se i nije pokazalo kao jednostavna posao. Kako je lov na živu ješku potrajao, morska struja je plovak malo po malo odnijela u plitko more. I nije dugo prošlo, a plovak je uronio, a štap se jako savio – priča nam Davor svoju priču.


Ciljani lov strijelki se za Davora pretvorio u nešto potpuno neočekivano


– Iznenadio sam se kada sam vidio veliku sipu na površini. Pažljivo sam je privlačio, milimetar po milimetara, ali pošto ju je držala obična udica namijenjena ribi, sipa očito nije bila stabilno zakačena te mi je ispala trenutak prije nego sam je stigao pospremiti u voligu.


Davorova sipa je bila teška 1,5 kilograma
Nisam mogao vjerovati… Bila je, ma skoro u voligi… Uslijedilo je nekoliko teških uzdaha razočaranja koji su potrajali par sekundi što je bilo dovoljno da se sipa opet vrati iz dubine i uzme istu ješku. Pohlepa je očito bila prejaka. Ovoga puta sam imao više sreće
i uspio je dovući do volige.


Kad je shvatila što joj se dogodilo počela je kihati i pumpati, ali joj je bilo kasno. Odvaga je pokazala 1,5 kilograma. Sasvim dosta za veliki crni rižoto – ispričao nam je sretni i spretni Davor.