NATJECANJE U LOVU LIGANJA

U Neumu okončan Lignjolov kup 2022. – U dva dana lova ulovljeno 17,617 kilograma liganja

Boris Bulić

U kategoriji 'Family Squid Game' se lovilo s obale na gotovo 6 kilometara dugoj lovnoj zoni. Cilj je ove manifestacije bio upoznati djecu s tehnikama ove kraljevske sportske discipline. Pristup je bio potpuno besplatan, a svim mališanima su uručeni i prigodni pokloni. Glavna lovina su, u skladu s očekivanjima, bile sipe, no tek je petnaestak natjecatelja uspjelo zacrniti skosavice…Prvog prosinačkog vikenda je u Neumu u organizaciji HRK Neum održano međunarodno natjecanje u lovu liganja, drugi po redu ‘Lignjolov kup 2022.’.


Podsjetimo, idejni začetnik ove manifestacije humanitarnog karaktera je Dražen Obad dok su uz njega glavni organizatori Ivan Piccolotti i Andrej Buntić. Glavni pokrovitelj Prvog lignjolov kupa Neum je Općina Neum, glavni sponzori Ribomaterijal “Lubin” i hotel “Sunce” te još preko 40 sponzora, što ovu manifestaciju, po broju prijava, čini jednom od većih na ovom dijelu Jadrana.


I dok je prošle godine je nastupilo 145 natjecatelja u 2 kategorije, u lovu iz barke i u ‘Kraljevskoj disciplini’ u lovu s obale, ove ih je godine unatoč lošem vremenu i ograničenju na 40 barki bilo nešto više. Isplovila je 31 barka s dva do četiri člana posade, te pedesetak juniora koji su s obale lovili mahom sipe, sve skupa 201 natjecatelj iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Tako je prvog dana tih pedesetak najmlađih lignjolovaca sa svojim roditeljima u kategoriji ‘Family Squid Game’ lovilo s obale na gotovo 6 kilometara dugoj lovnoj zoni. Cilj je ove manifestacije bio upoznati djecu s tehnikama ove kraljevske sportske discipline. Pristup je bio potpuno besplatan, a svim mališanima su uručeni i prigodni pokloni.


Glavna lovina su, u skladu s očekivanjima, bile sipe, no tek je petnaestak natjecatelja uspjelo zacrniti skosavice tako da je ukupan ulov u ovoj kategoriji težio 6338 grama. Najbolji ulov, lignju tešku 393 grama je imao Julijan Mrvalja iz Metkovića.Drugog su dana lignjolovci iz barke, seniori, isplovili najvećim dijelom neposredno ispred Neuma, na plitke terene dubine do 16 metara.


Ulovi su uglavnom bili mršavi s tim da je izuzetak bila ekipa ‘Muzgavci’ predvođena Antom Džonom, koja je lovila praktički ispred Kleka, na samom rubu lovne zone. To se pokazalo izvrsnim izborom jer je u tom je dijelu more bilo iznimno mirno, a što je u kombinaciji s pjeskovitim dnom na 12 metara dubine i plivajućim zelenim DTD skosavicama rezultiralo s ukupno 23 ulovljene lignje i jednom sipom.


Pa iako je ta ekipa svojim ulovom u kojem je najteži primjerak bio težak 740 grama osvojila prvo mjesto, najtežu lignju tešku 801 gram je izvukao član ekipe ‘Tate mate’, Stipo Školja.I premda su općenito apetiti i nadanja bili veliki, a lignjolovci vješti, u konačnici je tek 14 ekipa predalo ulov koji je ukupno težio 11279 grama.


Svim natjecateljima je bio osiguran besplatan smještaj, a uz brojne druge delicije koje su cijelo vrijeme pratile sve sudionike i goste, na kraju je, tijekom završne svečanosti, pripremljen i kompletan ulov.


A  finalu je iza 20 sati uslijedila fešta o kojoj će se kao i o ovom natjecanju još dugo dugo pričati.POJEDINAČNI POREDAK U EGINGU ‘FAMILY SQUID GAME’:


  1. JULIJAN MRVALJA (Metković) – 1711 grama
  2. MARIO TURIĆ (Makarska) – 1376 grama
  3. MARKO DEMO (Zadar) – 318 grama


EKIPNI POREDAK U LOVU IZ BARKE:


  1. MUZGAVCI (Ante Džono, Dražen i Marinko Matić, Vedran Jogunica) – Neum – 2620 grama
  2. MURGANTE (Ivan Glavinić, Toni Obradović, Vidan Ledenica) – Neum – 2530 grama
  3. ČAGLJEVI (Dragan Šimić, Mario Perić, Igor Međugorac, Petar Šimić) – Neum – 1260 grama