Svečanost na istezalištu

U Mošćeničkoj Dragi porinut obnovljeni kvarnerski guc iz 1970. godine

Aleksandra Kućel Ilić

Restauraciju je provela Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i lstre. Primorsko-goranska županija je vodeći partner projekta koji je nastavak Male barke 2MOŠĆENIČKA DRAGA – Na rivi u Mošćeničkoj Dragi, na istezalištu barki, na škaladi održalo se svečano porinuće obnovljene barke – guca iz 1970. godine.


Kvarnerski guc MD 400 obnovljen je u sklopu projekta prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, Arca Adriatica, vještim rukama brodograditelja, meštra Lorisa Rubinića i njegovog sina Josipa Rubinića. Barka je kupljena od obitelji Babačić i od 2004. godine je u vlasništvu Marcella Hubičke iz Mošćeničke Drage i dragocjen je primjer tradicijske ribarske barke koja će biti korištena za demonstracijska jedrenja te će se njome Ekomuzej Mošćenička Draga predstavljati na smotrama i regatama tradicijskih barki diljem Kvarnera. Restauraciju je provela Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i lstre.


Primorsko-goranska županija je vodeći partner projekta koji je nastavak Male barke 2, a glavni cilj mu je zaštititi postojeću materijalnu i nematerijalnu pomorsku baštinu te je kroz niz mjera sustavno iskoristiti kako bi se razvio i zaživio zajednički turistički proizvod.
Svečano porinuće koje je na kraju proslavljeno na peškariji u Mošćeničkoj Dragi popratili su mještani, uzvanici, ali i turisti, a o samom projektu i njegovoj važnosti govorili su predsjednik Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre Robert Mohović, načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, zamjenica župana Marina Medarić te direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov.


– Lokacija na kojoj se nalazimo je »puli porta« svete Marine na teritoriju mošćeničkom od 1436. godine. Postoji legenda da je s Cresa doplovila slika sv. Marine i tada je napravljena kapelica na placi, a onda je 1886. godine napravljena crkva sv. Marine tamo gdje se nalazi i danas – rekao je Mohović, naglasivši da mu je veliko zadovoljstvo što može svjedočiti porinuću guca.


– Trebalo je sve ovo biti prije tjedan dana i inaugurirati našu veliku, 12. smotru i regatu, ali nažalost ova situacija s pandemijom nas je onemogućila. Svi znate onu poznatu da drvene barke i brodovi nisu stari sve dok ima drveća u šumi, ali ja bih dodao i da nema ni te novoobnovljene barke ako nemamo ljude koji je znaju napraviti. Mi u Mošćeničkoj Dragi imamo sreće što imamo Lorisa Rubinića čijim stopama ide i njegov sin Josip. Ja im se na tome zahvaljujem – naveo je Mohović i dodao da je kod ovakvih obnova izuzetno važno da se minimalno koriste suvremeni materijali te da se barka obnovi što je više moguće autentično.