BOLOGNESE

U laganom tijelu ovih dugih štapova leži iznimna rezerva snage koju nije teško iskoristiti ukoliko se poštuju osnovna pravila

Boris Bulić

Bolognese tehniku prvenstveno određuje oprema koja diktira specifični način ribolova. To je u prvom redu štap kojeg odlikuje iznimna dužina i minimalna težina koja kod prosječne dužine od 6 metara ne prelazi 250 grama. A budući da snaga i moć bolognese tehnike ne leži u sistemu 'tko-je-jači', ni strune ne moraju biti predimenzionirane. Gornja granica promjera osnovne strune preko koje ne bi trebalo ići je 0,25, dok je donja 0,16 milimetara.Ribolov tehnikom bolognese se u potpunosti razlikuje od svih ostalih tehnika. Porijeklom iz Italije, točnije iz Bologne, ova je tehnika prvotno bila namijenjena isključivo slatkovodnom ribolovu. Unatoč tome, vrlo je brzo našla stalno mjesto pod morskim suncem i do sada nasukala cijelo mnoštvo ribe.


Bolognese tehniku prvenstveno određuje oprema koja diktira specifični način ribolova. To je u prvom redu štap kojeg odlikuje iznimna dužina i minimalna težina koja kod prosječne dužine od 6 metara ne prelazi 250 grama.


Sama rola za bolognese nije strogo određena, ali se pri odabiru većina ribolovaca ipak rukovodi veličinom, prijenosnom brzinom i, naravno, kvalitetom. Tako su role za ovu tehniku male, kapaciteta 100 metara 0,20 milimetarske strune. Iako brzina role u ribolovu nije presudni detalj, u principu ne bi trebalo ići ispod 4,5:1, dok je kvaliteta stavka o kojoj ne treba posebno raspravljati. Svaki ribolovac koji drži do sebe i opreme uvijek bira najbolje što može.

Budući da snaga i moć bolognese tehnike ne leži u sistemu ‘tko-je-jači’, ni strune ne moraju biti predimenzionirane. Gornja granica promjera osnovne strune preko koje ne bi trebalo ići je 0,25, dok je donja 0,16 milimetara.


Za razliku od ostalih plovkaroških tehnika, pogotovo od tehnike lova waggler plovcima, kod ribolova bolognese tehnikom struna se cijelo vrijeme drži lagano zategnutom iznad površine omogućujući najneposredniji mogući kontakt između vrha štapa i udice. Ovo je potrebno prvenstveno zbog pravovremenog kontriranja. Naime, bolognese štapovi nisu ‘brzi’ kao matcheri, zbog čega ni kontre s ovim štapovima ne mogu biti snažne i energične. Zadržavanje strune u vodenom filmu bi samo dodatno usporilo ionako relativno sporu reakciju.