Veliki gušt

Povrazom na arbuna: Tradicionalni ribolov tunjom iz ruke je za mnoge ribolovce vrhunski doživljaj

Ribolov tunjom iz ruke je nešto što bi, bez obzira koju ribolovnu tehniku preferirao, trebao probati svaki ribolovac. Osjećaj koji pruža taj najdirektniji kontakt između ribolovca i ribe je nenadomjestiv i jedinstven.Arbun se može loviti na brojne načine od kojih je lov povrazom jedan od najčešćih. Dakle, povrazom se lovi iz plovila, a sistem se slaže, kao i za većinu pridnenih vrsta, od osnovnog najlona promjera 0,45 milimetara na koji se preko zogulina nastavlja nešto tanji predvez, promjera 0,30 – 0,35 milimetara. Olovnica je najčešće stožastog ili ‘suza’ oblika, teška oko 60 grama. Prame se uglavnom vezuju između vrtuljka i olovnice, a spuštanje prame ispod olovnice na nekim terenima može značiti ribu više.


Bez obzira na veličinu ulova, lov tunjom je uvijek veliki gušt


Udice koje se koriste u ovakvom ribolovu moraju biti dovoljno jake za podizanje lovine sa veće dubine, a opet dovoljno sitne za usta manjih primjeraka. Modeli Sode su sasvim primjereni za većinu takvih situacija


Kanta puna gušta


Istina je da je cijeli pribor donekle predimenzioniran, no to je potreba koju nameće ribolov iz ruke kao i dubine na kojima se lovi. Stoga je svakako poželjno imati više različito montiranih predveza koji će se razlikovati po duljini i položaju brkova, veličini i vrsti udica, mjestu montaže olovnice, te debljini najlona, a koji će moći pokriti različite situacije u kojima se možemo naći tijekom ribolova.