MAXIMILIAN STIPANOV

To se zove doživljaj! Lovio salpe a ulovio kapitalnog gofa!

Boris Bulić

Ležao sam na toj ploči, čekajući da mi na domet uđe koja salpa. I stvarno, ubrzo su počele dolaziti tako da sam već nišanio kad mi se odjednom sa desne strane pojavio veliki gof. Došao mi je na dva metra i stao. Ni sekunde nisam oklijevao…Sa Zelenortskih otoka, točnije sa sjevera otoka Santiago, javio nam se Maximilian Stipanov, ribolovac kojem ne nedostaje kapitalnih ulova. I ovoga je puta svoju nisku okitio jednim trofejnim primjerkom. Evo što nam je Maximilian ispričao o tom svom ribolovnom doživljaju:


– Toga sam dana ronio na sjeveru otoka Santiago, blizu gradića koji se zove Tarrafal, na jednoj šeki, plitvini, koja se zove Raza. To je pozicija bogata ribom, a nalazi se na jedno pola milje zapadno od svjetionika – priča nam Maximilian.


– Iskreno govoreći, nisam se nadao da ću uloviti ovu ribu. Zaronio sam ujutro, oko 9:30, misleći da ću pronaći neku bermudsku salpu od 2-3 kilograma, odnosno rutu kako ovu ribu lokalno nazivaju. More je bilo toplo, 25 stupnjeva, ali i malo mutno tako da je vidljivost bila tek oko 5-6 metara – nastavlja Maximilian svoju priču.

– Ležao sam na toj ploči, čekajući da mi na domet uđe koja salpa. I stvarno, ubrzo su počele dolaziti tako da sam već nišanio kad mi se odjednom sa desne strane pojavio veliki gof. Došao mi je na dva metra i stao.


Ni sekunde nisam oklijevao. Puška je bila Cressi Cherokee 110 sa dvije gume od 16 milimetara, a strijela od 7 milimetara. Hitac je bio precizan i jak, ali očito nedovoljan za toliku ribu.Gof je ostao nekoliko sekundi ošamućen tako da sam uspio doći do zraka, a onda je krenula borba koja je potrajala jedno 3 – 4 minute. Nije me bilo strah da ću izgubiti ribu jer je bila dobro pogođena ali me bilo strah da ne bi slučajno naišla neka ajkula pa da mi skine komad ribe.


Srećom, uspio sam ga izvući na suho u jednom komadu, a kad sam ga izvagao ispalo je da je bio težak 18 kilograma.


Toga sam dana uz tog gofa ulovio jednu rutu, jednog barbeira, i tri rainbow runnera – ispričao nam je Maximilian Stipanov.