LUCIJAN BRKLJAČA

To je kapitalac! Na srdelu zakačio kapitalnu lampugu pa je ostima izvukao na pajole!

Boris Bulić

Bacio sam dva – tri komada srdele u more i iznenadio se kad sam vidio kako je to je pojela. Sljedeću srdelu sam bacio postavljenu na udici i konopu što je lampuga zgrabila bez oklijevanja. Koji je to udarac bio! Borba je trajala možda dvadesetak minuta no meni se činilo kao vječnost…Iz Zadra nam se javio Lucijan Brkljača, ribolovac koji je imao priliku uživati u borbi s jednom od najborbenijih i najatraktivnijih pučinskih riba. Evo što nam je Lucijan rekao o tom svom iskustvu:


– Pa nema tu neke velike priče. Toga dana, u samo svitanje, smo se usidrili kraj Jabuke i lovili na jigove i na udice. Odjednom se pojavila ova lampuga pa sam najprije bacio dva – tri  komada srdele i iznenadio se kad sam vidio kako je to je pojela – priča nam Lucijan.


– Sljedeću srdelu sam bacio postavljenu na udici i konopu što je lampuga zgrabila bez oklijevanja. Koji je to udarac bio! Borba je trajala možda dvadesetak minuta no meni se činilo kao vječnost – nastavlja Lucijan svoju priču.

– Nakon što se izmorila, polako sam je dovukao do broda pa je zakačio ostima i tako digao na brod.


Kolege koji su sa mnom bili na brodu, bili su jako iskusni. Cijeli život se bave ribolovom i lovili su i po Tihom Oceanu mali milion lampuga, ali ovoliko veliku još do sada nisu vidjeli.


Veliko iznenađenje i jako rijetke ovolike veličine, tako barem kažu. Nismo je vagali, ali je sigurno imala dobro preko 10 kila – ispričao nam je Lucijan Brkljača.