ENIS DŽANIĆ

To je doživljaj. Na light opremu u shore jiggingu dobio gofa od 75 centimetara

Boris Bulić

Ide tako prvi zabačaj i odmah udarac, ali bez kvalitetnog kačenja. Zato u drugom zabačaju, s obzirom da je kočnica na cca 5 kilograma direktne sile počela da otpušta upredenicu, znao sam da imam samo jednu opciju – riba mora što brže van...Iz Rogoznice nam se javio Enis Džanić koji je na light opremu uspio dobiti jednu od najborbenijih riba Jadrana.


Evo što nam je Enis ispričao o tom svom borbenom doživljaju za pamćenje:


– Kao i obično, priča o svakoj nezaboravnoj ribi je stvar vještine i sreće.
Za vještinu je lako, obično je sreća teži dio.


A priča o ovoj ribi počinje dva dana prije ulova, kada srećem stranog turista kako u podne pokušava uloviti sipu.


Malo razgovora o poštama, mamcima i tehnikama i idemo dalje, lagani spin na ultra light opremu s obzirom da su očekivanja u ovo doba godine vrlo mala.


Isto se ponavlja i sutradan, gdje srećem istu osobu, koji kaže da je na poziciji koju sam mu spomenuo dobio gofa od 80 centimetara – priča nam Enis.


– Usprkos instinktu koji mi je govorio da je to vjerojatno samo slučajnost, odlučujem se slijedeći dan uputiti na poštu u ranim jutarnjim satima.


I u šest ujutro zatičem ponovno istog kolegu ribolovca. Upravo veže novi predvez jer mu je veliki gof otišao u kamenje i odnio jig.


Osjećaj mi je jako poznat. Vrlo strma obala s jako puno oštrih stijena nije gostoljubiv teren.


I sam sam izgubio velikog gofa prošle godine na isti način.


Lukava riba se lako privuče do obale, a onda, iako mislimo da je to našom voljom, ona u stvari samo traži dobru poziciju za prekinuti predvez i osloboditi se onoga što ju je snašlo.


Ovaj put sam na relativno laganu opremu, štap 15-60 grama, upredenica PE 1.2 i mašinica 2500, stavio jak fluorokarbonski predvez od 0,55 milimetara.


Kad je gof u pitanju to je najvažniji dio opreme. Zbog ranih jutarnjih sati biram Savage Gear 3d Minnow jig u boji pink flash što je odlična boja dok sunce ne izađe – nastavlja Enis.


– Ide tako prvi zabačaj i odmah udarac, ali bez kvalitetnog kačenja.


Drugi zabačaj, i ono što slijedi se vidi na videu.


Po prvom povlačenju, s obzirom da je kočnica na cca 5 kilograma direktne sile počela da otpušta upredenicu, znao sam da imam samo jednu opciju – riba mora što brže van.


Borba je bila kao što sam i očekivao. Lukava, ali ipak predvidiva.


Riba se uputila pravo prema velikoj stijeni ispod površine gdje sam izgubio sličnu ribu prošle godine.


Ovdje je presudna samo sila i snaga. Tu nema prostora za fine tehnike izmaranja ribe.Iako je cijela borba trajala samo tri minute nakon čega je gof od 75 centimetara uspješno izvađen, imao sam osjećaj da je trajala puno duže.


Pored fizičkog umora, tu je bio i pritisak dva saznanja – prvi vezan za iskustvo gubljenja slične ribe, a drugo saznanje da je gof riba koja ne prašta grešku ma koliko ona mala bila ispričao nam je Enis Džanić.


A sve koje zanima kako je to izgledalo na moru to mogu vidjeti ovdje.