RIBOLOVNI PRIBOR - TIROL TREE

Tirolosko drvce uspješno sprječava broj zadjeva, a ješka ostaje vidljiva i lovna

Boris Bulić

Olovnice vam stalno zapinju ili pak tonu u muljevito dno? Ješka vam ostaje skrivena u travi? Rješenje je tirolosko drvce.Ribolov nad zatravljenim ili muljevitim dnom u ovo doba godine može biti posebno zanimljiv, ali i problematičan. Mnoge riblje vrste traže zaklon u livadama posidonije, dok se plosnatice u pravilu ukopavaju u muljevito-pjeskovito dno vrebajući odatle slasan zalogaj.


Ako lovimo iz plovila takvi tereni ne predstavljaju problem, no u ribolovu sa obale ješka prečesto ostaje sakrivena i ribi nedostupna. Olovnica utone u travnati tepih ili mulj i za sobom povuče naješkanu udicu. Rješenje tog problema je jednostavno, a zove se tirol tree ili po naški tirolsko drvce.


Tirolsko drvce bi trebalo biti sastavni dio ribolovnog pribora svakog ozbiljnijeg ribolovca


To su olovnice posebne konstrukcije, sastavljene iz tri dijela. Centralni i najvažniji dio je gumena cjevčica u koju je s donje strane utisnuto olovno otežanje, dok je gornji otvor zatvoren bočno probušenim plastičnim čepom.
Tirolsko drvce nakon potapanja, zbog zraka zadržanog u cjevčici, zauzima okomit položaj čime cijeli sistem jednostavno odiže od dna. Tirolska drvca s emogu kupiti u većini ribomaterijala po pristupačnim cijenama a proizvode se u različitim težinama i duljinama, pa je prilagodba uvjetima na terenu izrazito jednostavna.


Tirolska drvca su dostupna u različitim gramažama i dužinama


Pored ove osnovne namjene tirolsko drvce je našlo primjenu i u rock-fishingu. Zahvaljujući specifičnoj konstrukciji, ove olovnice znatno teže upadaju u procjepe čime je i broj zadjeva znatno smanjen. Zbog svega navedenog, tirolsko drvce bi trebalo biti sastavni dio pribora svakog ozbiljnijeg ribolovca.