MATEJ NJAVRO

Tako se uživa. Puljanin pošao testirati pušku pa se vratio s punom niskom

Boris Bulić

I već u prvom zaronu na dobro poznatu poziciju škarpina čeka. U drugom zaronu gine i druga, samo dva metra dalje. Zatim nastupa druga pozicija na koju padam i pikiram debelu kavalu koja kreće u bijeg i preplaši škarpinu koju možda ne bih ni vidio, te gine i treća...Iz Pule nam se javio Matej Njavro, podvodni ribolovac koji je svoj prvi uron s novom puškom odradio onako kako bi svatko to poželio. Već je u prvom uronu dobio priliku za hitac koju je naravno, iskoristio dok su ga sve performanse nove puške, kako sam kaže oduševile.


Evo što nam je Matej rekao o tom svom testnom iskustvu:


– Napokon se potrefio pravi trenutak da krstim i testiram novu pušku iz svog asortimana NC85C. To je dužina puške koja mi je inače preko 85% vremena u ruci, jer mi služi pretežito za lov u rupi i ispred rupe, a svakako i u padu, u kraju, pa i pri kojoj plitkoj čeki.

Od takve puške očekujem jednostavnost i što bolju pokretljivost. Takva puška također igra glavnu ulogu prilikom natjecanja, gdje je nužno brzo napinjanje kako bi puška čim prije bila spremna za slijedeći zaron – priča nama Matej.


-Ova puška je proizvod domaćeg proizvođača NeoCarbone, te predstavlja klasičnu izvedbu puške dužine 85 centimetara.


Tijelo puške je izrađeno od kombinacije drva iroka i mahagonija. Puška je bočno ojačana s karbonskim vlaknima, te ima integriranu vodilicu od karbona.


Ručka je univerzalna što olakšava pucanje iz svih položaja. Puška je opremljena Epsealon strijelom 6,5 milimetara debljine i 115 centimetara dužine, te Epsealon Maori 16 milimetarskim lastikom – nastavlja Matej.


– A ta nedjelja nakon subotnje fešte, na prvu nije bila idealan trenutak za test.


Jedva se nekako odlučujem otići na more i to tek oko 13:00 sati. Bura još pegla, ali nekako spuštamo gliser u more i krećemo.


Manuel mi govori kako idemo po njegovom nahođenju na škarpine, a ja se cinično podsmjehujem.


Odabiremo blizak teren koji zbilja dugo nismo ronili.


I već u prvom zaronu na dobro poznatu poziciju škarpina čeka.


U drugom zaronu gine i druga, samo dva metra dalje.


Zatim nastupa druga pozicija na koju padam i pikiram debelu kavalu koja kreće u bijeg i preplaši škarpinu koju možda ne bih ni vidio, te gine i treća.Već zaboravljam na mamurluk i brzo krećem njuškati dalje. Odmah sam zažalio što nismo ranije krenuli u pohod. I tako smo u par sati skupili ribe taman koliko smijemo, te se uz zalazak sunca vratili kući nasmijani do ušiju.


Velika većina ribe je snimljena, tako da se sprema i video od tog lijepog dana – govori nam Matej.– A puškica je naravno, položila test. Kada sam je uzeo u ruku imao sam osjećaj da oduvijek lovim s njom.


Šut je miran i puška ne trza. Ima više kukica na koje se lastik može napeti, ovisno da li je riba u rupi ili vani.


Više pogodaka u ribu iza koje se nalazio kamen nisu otupili strijelu.


Napinjanje je jednostavno i najlon se jako dobro slaže uz tijelo puške.


Pokretljivost je zavidna, kao i balans puške koji mi je uvijek bio problem kada bih na nju imao montiranu kameru.


Karbonska ojačanja na pušci odlična su kada se puška vozi u gliseru i sudara s drugim asortimanom opreme.


Meni osobito važna stvar je preglednost pri ciljanju na ribu, gdje mi je bitno da lastici ne strše, te da vidim strijelu cijelom dužinom.


Puška lijepo puca i na otvorenom gdje kavala na 2,5 metara udaljenosti nije imala šanse.


Ovo je definitivno tip puške koji bih preporučio svakome tko lovi na isti ili sličan način.
Drago mi je da je ova puška postala dio mog asortimana, jer se već u prvom ronjenju uklopila u sve moje vizije i načine lova – ispričao nam je Matej Njavro.