LUKA PASTORČIĆ

Tako se lovi – Luka po lubina od 8 kila na Pagu ide kao u samoposlugu!

Boris Bulić

Pošto panulan na ruku ima sam tih tri sekunde da se pripremim na griz jer je igla počela drmat i tako je i bilo. Na prvu sam misli da je lica jer se panula ukopala, ali kad sam krenu izvlačit bilo je jasno da je veliki lubin.Iz Paga nam se javio Luka Pastorčić, ribolovac koji jako dobro poznaje svoj akvatorij tako da u ribolov odlazi kao u samoposlugu. Evo što nam je Luka ispričao o jednom od svojih posljednjih izlazaka na more:


– To je mikro pozicija, koje se nalazi praktički ispred moje kuće. U ovo doba godine ta pozicija drži velikog lubina, što je provjereno i korišteno već cili niz godina – priča nam Luka.

– Toga sam jutra krenuo oko osam sati. Srećom, veliku sam iglu ulovi odma nakon 10 minuta, montira je na 3 udice i krenu u krug po poziciji. Vrime idealno, malo juga i oblaka. Kad oko 10 uri eto njega – nastavlja Luka svoju priču.– Pošto panulan na ruku ima sam tih tri sekunde da se pripremim na griz jer je igla počela drmat i tako je i bilo. Na prvu sam misli da je lica jer se panula ukopala, ali kad sam krenu izvlačit bilo je jasno da je veliki lubin. Nakon minute je već bi u brod jer sa njim nema puno borbe. Panula je 100 metri 0.9 milimetara, pa đogulin sa olovom od 60 grama, pa opet 15 metara 0.80 milimetara, pa na kraju fluorokarbonski predvez nekih 3 metra debljine 0,7 milimetara. I to je to… E da, bija je težak osam kili, a glava je odma završila na lešadu – ispričao nam je Luka Pastorčić.