Nije teško

Sve što trebate za izradu predveza na sabiki vjerojatno već imate kod svoje kuće

Boris Bulić

Udice se kod ovog predveza vezuju čvorom snelling a hook jer taj čvor omogućuje desetak omotaja oko vrata udice bez kovrčanja strune nakon zatezanja čvora. Budući da će prame u konačnici biti kratke, strunu je dovoljno odrezati na dvadesetak centimetara od udiceSabiki je vrlo popularan način lova površinske plave ribe i šaruna no posebno je zadovoljstvo ako sami izradite predvez za takav lov.


Sve što vam treba vjerojatno već imate kući. Važno je znati da se s nakitom kod sabikija ne može pretjerati. Važno je samo da pristup udici bude dovoljno mekan, odnosno da udica bez smetnji može odraditi kvalitetno kačenje u trenutku napada. Koristiti se mogu sve raspoložive trakice, niti i čupice, dok je kod završnog ‘pera’ najvažnije da bude jako vidljivo, pri čemu su eventualni holografski elementi izuzetno dobrodošli.


Osim priručnog materijala zaostalog od Nove godine ili dječjih rođendana, na udice se mogu staviti i male silikonske varalice kao i šuplje silikonske lignjice koje su se u lovu lokardi i skuša pokazale jako lovnima.
Udice se vezuju čvorom snelling a hook jer taj čvor omogućuje desetak omotaja oko vrata udice bez kovrčanja strune nakon zatezanja čvora. Budući da će prame u konačnici biti kratke, strunu je dovoljno odrezati na dvadesetak centimetara od udice.


‘Suknjicu’ od lamela, svile, ili kakvu drugu čupicu tanjom strunom, ne debljom od 0,25 milimetara, vezujemo s vanjske strane udice ponad temeljnog čvora kojim je vezana udica. Oni manje vješti mogu se pomoći s trenutnim ljepilom na bazi cijanokola. Nakon što je čupica fiksirana, škaricama se odreže sav višak materijala uz vrat udice, te se iznad čupice postavlja ‘pero’ izrezano od kakve živo obojane folije, a koje se fiksira baš kao i čupica tanjim najlonskim monofilom. Namotaji ne moraju biti savršeni ni posebno uredni. Važno je samo da nakon završenog vezivanja pero ima pravilan, odnosno simetričan položaj u odnosu na udicu.


Sada, kad su svi elementi povezani, lakom za nokte, naravno najživlje boje, premazuje se završni čvor. Ukoliko je nakon sušenja lakirana površina previše čupava i kvrgava, može se nanijeti još jedan sloj laka čime će se popuniti neravnine i kvržice.


Prije spajanja prama i osnove, na prame valja navući i perlicu. Poželjno je da bude živo obojana ili fluorescentna kako bi bila što je moguće vidljivija.


Pramu s osnovom spajamo čvorom dvostruka osmica i to tako da prama s udicom bude okrenuta prema gore.


Pola metra od najdonje prame vezuje se jača kopča koja će u panuli nositi olovnicu torpedo, dok je na suprotnoj strani predveza najpraktičnije vezati kvalitetan zogulin. Zogulin mora biti kvalitetan jer će, pored povremenih otpora zakačenih riba, cijelo vrijeme morati nositi tešku olovnicu koja će zbog otpora u strujanju biti bitno teža od deklarativno navedene gramaže.