Šibenik

Suprug Ivan asistira podmetačem, a Štefica na plovak vadi orade kao na traci

Boris Bulić

Slijedeći zabačaj, plovka nema, kontra, ali štap se toliko savio da sam mislila da je zapelo za dno. No sekundu kasnije rola zuji! Ajme, tu je! Jedva do obale i suprug je hvata podmetačem. Orada, otprilike 1,5 kilograma, do sada najveća riba u mom životu…Obitelj Konrad je iz Slavonije, iz Našica, no kad im se prije 12 godina kćer razboljela, radi pogodnije klime preselili su se u Šibenik. A prije nekoliko godina su odlučili štapom s obale početi loviti ribu. Počeli su s lovom lignji, da bi se u zadnje dvije godine ‘prebacili’ i na ostale ribe poput brancina, orada, šaruna… Evo što nam je Štefica ispričala o jednom od svojih ribolova kojeg se rado sjeća:


– Jedan prohladan dan s jačim valovima izgledao mi je baš pogodan za lov orade s plovkom. Suprugu se nije dalo ići, ali sam ga uspjela nagovoriti! Jako volim ići s njim u lov jer smo zajedno i uživamo kada se vrh štapa savine pod težinom ribe – priča nam Štefica.

– Došli smo na poziciju i stali između dvije barke. Suprug Ivan je već ranije napravio prihranu od namočenog kruha i raznih mirisa. Nabrumao je na daljini od petnaestak metara i za 15 minuta igra je počela! Koristila sam lakši štap sa najlonom 0,22 i fluorokarbon predvezom 0,16. Plovke uglavnom koristim wagglere s dugom antenom. Od mamca sam koristila samo pahulju sredine bijelog kruha, a najviše koristim ‘cvijet’ kruh jer ima puno za iskoristiti sredine -nastavlja Štefica svoju priču.– Ne mogu opisati koji je to osjećaj kad plovak potone! U sebi sam brojala do 5 i onda kontra! Vrh štapa se savio, a moje srce zaigralo do neba! Uz malo zamaranja orada je bila blizu obale, a suprug je već čekao s podmetačem. I aj’mo van!!! Oni koji su imali oradu na štapu znaju moje veselje!


Idemo dalje, pusa mom dragom i zabacujem ponovno. Nije prošlo par minuta plovak opet pod površinom. Brojim do pet i kontra, evo je opet! Dovučem do obale, suprug kaže nije to orada, ili je pic ili šarag. Ma milina, aj’mo van!


Slijedeći zabačaj, plovka nema, kontra, ali štap se toliko savio da sam mislila da je zapelo za dno. No sekundu kasnije rola zuji! Ajme, tu je! Jedva do obale i suprug je hvata podmetačem. Orada, otprilike 1,5 kilograma, do sada najveća riba u mom životu!


Sreći nema kraja! Još nekoliko zabačaja i promašaj, a onda ‘tup’ i štap se savija. Još jedna orada! – ispričala nam je Štefica Konrad.


Kćerka je 80 posto zdravija i uživa u oradi koju je mama upecala