MASIMO VIŠKOVIĆ

Strpljenjem i znanjem na kraljice. Kad Masimo lovi mamasite same izlaze na površinu

Boris Bulić

Ako lovimo na otvorenom tada je najbolje loviti na sardelu, a ako je blizu pedoćera onda na pedoća ili malog račića. U principu se na takvim pozicijama uvijek dobro lovi, ali treba malo kalkulirati sa pramom. Šta je riba više osjetljiva tada treba duža prama i manje olovo.Iz Koromačna nam se javio Masimo Višković, ribolovac kojeg već dugo prati ribolovna slava koja ga polako ali sigurno pretvara u živuću ribolovnu legendu. Naime, Masimo lovi ono što poželi, tajni nema, jer ništa od onoga što radi ne krije. Ovoga su mu puta na meti bile kraljice. Eco što nam je Masimo reko o tome:


– Ma ovo mi baš i ne treba jer mi je prije par godina zbog ovakvih objava nastradala barka. Naime, postoje pojedinci koji smatraju da je ribolov disciplina o kojoj ne treba pričati ni otkrivati detalje. Naravno, ja se s tim ne slažem i vjerujem da svakog ribolovca u moru čeka baš njegova riba – priča nam Masimo.


– Dakle za ovakav ulov se ne smije spuštati sidro. Orada je jako osjetljiva ako je sidro blizu. I zavisnosti od pozicije i korenta špag će manje ili više vibrirati, ali će vibrirati uvijek što ribu plaši.
Lovi se blizu pedoćera ili na otvorenom na rubu, gdje je kamen i pijesak.


Normalno, tamo gdje lovimo vidimo šta ima blizu, mislim, na šta se hrani, pa na to i lovimo – nastavlja Masimo svoju priču.


– Ako lovimo na otvorenom tada je najbolje loviti na sardelu, a ako je blizu pedoćera onda na pedoća ili malog račića. U principu se na takvim pozicijama uvijek dobro lovi, ali treba malo kalkulirati sa pramom. Šta je riba više osjetljiva tada treba duža prama i manje olovo.


Malo brumanja, naravno ne škodi, ali uvijek treba brumati s onim na šta i lovimo.


Ne smijem više odavati jer je i ovo već kritično. No, kako kažu, pametnom dosta. Treba dakle najviše paziti na to što sam rekao i normalno, treba imati strpljenja. A ova orada je pala baš na takav, strpljivi pristup i težila je 5,10 kilograma. Lovio sam štapom Casted Inchiku i rolom Shimano Saragosa 6000 na kojoj je bila upredenica od 0,18 milimetara. Predvez je bio najlon 0,40 milimetara, a udice Maruto 4/0. – rekao nam je Masimo Višković.