RIBOLOVNI SAVJETI

Što učiniti kada je dno prekriveno algama koje onemogućuju ribolov?

Boris Bulić

Zaraštena su dna često jako bogata ribom, no kada ta zaraštenost postane tolika da onemogući ribolov, tada nastaju problemi. Srećom, nisu nerješivi jer ih je uz pravi predvez lako sve zaobići.Proljetni obalni ribolov često može iznenaditi kapitalnim ulovom, no mnoge ribolovce često u potpunosti razočara. More u ovo doba godine na mnogim pozicijama još nije dovoljno toplo, meteorološki uvjeti su često nepredvidivi i nestabilni, a riba plaha i u zavisnosti od pozicije često inertna.


No kao da sve to nije dovoljno otežavajuće, u ovo doba godine je i dno na velikom dijelu uzobalja dobrim dijelom prekriveno zelenim nitastim algama. Zbog naglog porasta sunčeve svjetlosti, bujanje ove alge kulminira, dosežući u kratkom vremenu jako visok prag zadajući ribolovcima prave glavobolje. Zabačeni sistemi za ferme propadaju kroz gusti sloj algi pa postaju ribama nedostupni. S druge strane, čak i ako se neka riba odvaži na potez, kontra postaje neučinkovita. Pri izvlačenju udice, zogulin i olovnica budu pokriveni sa spletom blijedozelenih paučinastih niti, baš poput raskvašenog pamuka. Idealno bi bilo naći poziciju gdje algi nema, no to je ponekad nemoguće, a koji se puta čovjeku naprosto ne da seliti.


Zelene nitaste alge stvaraju velike probleme


Rješenje problema leži u plutajućim perlama sa kojima lako možemo doskočiti bujnoj vegetaciji. Dva su načina montaže.
U prvom slučaju perlu, najčešće plutenu, montiramo odmah uz zogulin na spoju predveza i osnove. Tako naoružan sistem će se odmah po zabacivanju odići od dna iznad sloja algi, zauzimajući gotovo okomit položaj.


Plutajuće perle odižu naješkane udice od zaraštenog dna


U drugom slučaju koristimo kuglice stiropora koje navlačimo ili na vrat udice, ili na strunu neposredno uz spojni čvor. Na taj će način nakon zabacivanja samo prame isplivati prema površini ili u najgorem slučaju ostati lebdjeti iznad osnove.


A kombiniranjem oba sistema možemo ostvariti optimalnu prezentaciju ješke u ribolovu nad dnom zatravljenim nitastim algama.