GLAVONOŠCI KAO JEŠKA

Što odabrati, lignju ili sipu? Hobotnicu ili mušuna? S jednom ješkom nikad ne možete promašiti

Boris Bulić

Većina riba će vrlo rado progutati komad lignje s vješto skrivenom udicom. Osim što je uočljiva zbog bijele boje, lignja ima i karakterističan miris koji je ribama posebno atraktivan i kojem ne mogu odoljeti.



Glavonožaca u našem moru ima mnogo, ali prvo mjesto, među glavonožnim ješkama, barem prema zastupljenosti, definitivno zauzima lignja. Većina ribolovaca je redovito koristi baš kao što je i većina riba rado prima i jede.


Lignju možemo sami uloviti ili je potražiti na ribarnicama ili u samoposlugama. Optimalna veličina liganja za ješku za udičarenje je oko 0,25 kilograma po komadu. Upravo je savršena svježa, izrezana na trake veličine, odnosno širine, primjerene veličini lovine . Kraci se jednako uspješno mogu koristiti, a glavu treba ponuditi krupnijoj lovini.


Lignja je panulašima ješka broj jedan


Osim u klasičnom udičarenju koristi se i u drugim tehnikama kao što je lov parangalom, inchiku, kabura ili zoka s tim da u panuli za gofa ili zubaca stoji na ravnopravnoj, a po mnogim ribolovcima i višoj stepenici kao i iglica.




Atlantske, patagonijske ili japanske lignje su kao ješka u pravilu znatno lošije od naših, domaćih što je i praksa nebrojeno puta potvrdila.


Njena rođaka, sipa, nešto je manje korištena ješka, no rezultati u ribolovu s njom kao ješkom uopće nisu loši. Ješka se jednako kao i lignja.


Ovako postavljena traka lignje je ribama neodoljiva ješka


Mušun i hobotnica su vrlo tvrdi i žilavi te kao takvi pogodni za postave koje moraju dugo čekati. Aromatičnost, a time i privlačnost im možemo povećati tako da ih na kratko držimo iznad plamena upaljača. Trak mušuna slovi kao penicilin za ugora dok je cijeli mušun ili manja hobotnica u postavi Live Kab upravo savršena ješka za kirnju.


Od glavonožaca je još ostao bobić, kojega često brkaju sa sipicom. Odličan je kao ješka kad se ješka čitav, posebno u lovu oborite ribe od kamena. Ovog pak glavonošca uloviti možete, naravno, samo na ribarnici.