KAKO RIBE GRIZU?

Što i kako staviti na udicu? Komad mesa? Komad ribe? Kuglicu kruha? Svaka riba ima svoju ješku…

Boris Bulić

Da biste ulovili ribu trebate joj ponuditi nešto čime se upravo ta riba hrani no o nije sve jer tu istu hranu morate plasirati na pravi način, u skladu s načinom kako se ta riba hrani.Većina je riba karnivorna, što znači da im je meni sastavljen od mesnih obroka. Takve su ribe razvile snažan i predatorski učinkovit čeljusni aparat, najčešće vrlo prilagođen takvom načinu ishrane. Ako pogledamo glavu zubaca, odmah ćemo primijetiti snažne očnjake koji pri ugrizu sa lakoćom probijaju meko tkivo svojih žrtava i trenutno ih usmrćuju.


Salpa ima sitne zube prilagođene grickanju trave


No za razliku od njega, salpa kao tipični biljojed ili herbivor, ima sitne, gusto zbijene sjekutiće, savršeno prilagođene za čupkanje algi i sitnog kožastog bilja kojima je obrasla zona plime i oseke.


Naravno, postoje i svejedi ili omnivori koji najčešće imaju kombiniran čeljusni aparat poput običnog špara, ili pak potpuno drugačiji od svih drugih kakav je primjerice u cipla.
Način ishrane uvijek uvjetuje i građu usta. Predatore poput morskih pasa priroda je obdarila čeljustima čiji ugriz beskompromisno osigurava obrok. Oni love pouzdavajući se u sirovu snagu i oštre zube bez puno premišljanja ili moraliziranja.


Kovač ima istezljiva usta za lov vakumom


S druge pak strane postoje lovci prikradači poput kovača koji sporo plivaju, ali zato imaju vrlo istezljiva usta koja mogu iznenađujuće brzo izbaciti i tako usisati plijen.


Lovci iz zasjede, poput listova i iveraka, svoj plijen čekaju ukopani u pijesak ili mulj. U trenutku napada se eksplozivno bacaju prema plijenu istovremeno ispružajući i otvarajući svoja rastezljiva usta.


Slično se ponašaju i škrpina i škrpun dok prikriveni pouzdavajući se u mimikriju čekaju svoj obrok.