NOVA KNJIGA

Stigla nova slikovnica “Rak i moruzgva”. Dobar je to prvi korak za djecu koja žele otkriti podmorje

Boris Bulić

Najbolje se uči kroz zabavu, pa ako djeci ova slikovnica bude zabavna, onda će sigurno pronaći milijun načina kako nešto više naučiti o moru. Osnovni cilj je pokušati ih u toj ranoj, formativnoj dobi, zainteresirati za more. Tako u skladu s tim ova slikovnica priča o simbiozi kao obostranoj koristiU Zadru je svjetlo dana ugledala nova slikovnica ‘Rak i moruzgva’ namijenjena najmlađima. Autor slikovnice Ante Kolanović nam je otkrio kako je slikovnica nastala i to da već planira i nastavak.


Evo što nam je Ante rekao o ‘Raku i moruzgvi’:


– Ova je slikovnica je napisana prije nekih godinu dana, ali je ipak trebalo je proći dosta vremena da napokon bude tiskana jer nisam htio da bude na brzinu, nego baš sve kako treba, tako da sam svima uključenima, i ilustratorici, i grafičarki, i lektorici, dao koliko im je god vremena trebalo da odrade sve što moraju.

A sama priča mi se vrtila u glavi godinama, tako da sam je u jednom trenutku nekako spontano odlučio zapisati.


Kako sam ja knjižničar, stalno sam uključen u neke programe poput zimskog, jesenskog, ljetnog, itd…


Cijelo sam vrijeme gledao roditelje kako uzimaju morske slikovnice za svoju djecu cijelo ljeto, ili nas u knjižnici kako čitamo i nudimo upravo slikovnice s ribama i morskim životinjama, tako da mi je dio motivacije došao i odatle – priča nam Ante.


– Većina slikovnica koje su napisane o nečem realnom, što stvarno postoji, imaju barem neki mali dio koji faktografski pojašnjava tu pojavu o kojoj je riječ.


Kako je ova moja slikovnica upravo takva, jer je u njoj riječ je o poznatoj simbiozi raka samca i crvene moruzgve, ja nisam htio da to i ovdje bude tako, odnosno, htio sam izbjeći taj ‘udžbenički’ dio.Razlog je taj što mislim da je važnije djecu zainteresirati za nešto bez da im se nameću neke činjenice, nego im na silu pokušati podvaliti neko znanje.


Najbolje se uči kroz zabavu, pa ako im ova slikovnica bude zabavna, imaju milijun načina kako nešto više naučiti o moru.


Dakle, osnovni cilj je pokušati ih u toj ranoj, formativnoj dobi, zainteresirati za more.


U skladu s tim, iako je ovo u osnovi poučna slikovnica koja objašnjava simbiozu kao obostranu korist, osim same priče nema nikakvog posebnog dijela gdje se navode činjenice o tome, nego je sve samo priča – nastavlja Ante.


– Imena likova su naša dalmatinska, a priča je smještena u more ispred Zadra što se vidi odmah po prvoj ilustraciji.


To je sve zato što je slikovnica namijenjena u prvom redu našoj djeci.


Meni je osobno more najveća inspiracija i sve što god da radim i čime se bavim u životu prvo gledam kroz tu prizmu, tako da je bilo logično i prirodno da je i ova slikovnica morske tematike.


U planu su nastavci, i idući je već napisan, a hoće li biti stvarno i tiskan, vidjet ćemo ubrzo, kroz nekoliko idućih mjeseci.Slikovnica ‘Rak i moruzgva’ je izdana u mojoj vlastitoj nakladi, dakle nema posebne izdavačke kuće koja ima prava na nju i može se nabaviti samo direktno preko mene pozivom na broj 091 333 4625 ili putem e-maila [email protected] po cijeni od 10 eura.


Inače je ponuđena knjižnicama diljem Hrvatske pa se nadam da će se uskoro moći i posuditi gdje god da se nalazite.


Ilustracije je napravila Tonka Domijan, studentica prve godine Likovne akademije u Zagrebu, lekturu Tina Mihić, djelatnica Gradske knjižnice Zadar, a prijelom i grafičku pripremu Mirna Nuić.


Službena promocija će se održati 24. lipnja s početkom u 18:00 sati u Gradskoj knjižnici Zadar – ispričao nam jeAnte Kolanović, autor slikovnice ‘Rak i moruzgva’.