Ljetne brojke

Stigla je jesen, a temperatura mora je posvuda i dalje iznadprosječna. Ovog ljeta znala je doći i do 30 °C

P. N.

Na zadnji dan ljeta u Dubrovniku je izmjereno 22,6 stupnjeva, na Krku i u Zadru 23 stupnja, u Splitu 24, a u Puli čak 25Temperatura mora u Hrvatskoj posvuda je, unatoč promjeni vremena, viša od očekivane za ovo doba godine. Na zadnji dan ljeta u Dubrovniku je izmjereno 22,6 stupnjeva, na Krku i u Zadru 23 stupnja, u Splitu 24, a u Puli čak 25 stupnjeva Celzijusa.


Povoljni uvjeti na koncu ljeta, malo kiše i vjetra te jako vruće i sunčano ljeto koje je more prethodno dovelo gotovo do ključanja zahvalni su što u jesen ulazimo s temperaturama mora i preko 25 stupnjeva Celzijusa, objašnjavaju nam s portala temperatura-mora.hr.

Najtoplije ove godine bilo je, ponovo, u Mljetu gdje je u Malom jezeru izmjerena temperatura preko 30 stupnjeva Celzijusa. Temperatura mora na otoku Mljetu nije jedina koja je prelazila 30 stupnjeva Celzijusa, već je jednako toplo bilo i u Dubrovniku gdje se temperatura mora u Dubrovniku približila rekordnoj temperaturi mora ikada izmjerenoj.


Kada smo kod rekordnih temperatura mora, temperatura mora u Puli i temperatura mora u gradu Krku opasno se približila rekordnim vrijednostima ikada izmjerenima, no unatoč svim naporima, temperatura u ova dva grada ostala je na 29 stupnjeva Celzijusa. Najtoplije je ovoga ljeta bilo u Istri i Dalmaciji, a zanimljiv je podatak da niti Kvarner nije zaostajao za svojim najtoplijim susjedima.


Budući da se more ugrijalo tijekom ljeta ono je nastavilo zadržavati visoku temperaturu i koncem ljeta, stoga su temperature razmjerno visoke za ovo doba godine, navode s portala temperatura-mora.hr.