ŠARUN

Spinning šaruna je uvijek poseban doživljaj. Ako se do sada niste okušali u tome, možda je sada pravi trenutak

Boris Bulić

Šarun se voli zadržavati oko rtova koji su izloženi kurentima pri čemu bira pozicije na kojima se kurenat lomi. To su mjesta na kojima može u 'zavjetrini' čekati nailazak obroka po kojega se strelovito zalijeće da bi se već idućeg trenutka vratio u zasjedu.Šarun je pravi predator koji će se lakomo baciti na sve što mu se učini jestivim i dovoljno pokretnim. U obalnom sportskom ribolovu se najčešće lovi sporadično, u prvom redu kančenicom i omecima raznih konstrukcija, dok ga pasionirani spinneri love varalicom.


Stoga se kančenica za lov šaruna zapravo uopće ni ne razlikuje od kančenice namijenjene ostaloj ribi tako da neke posebne specifikacije ne postoje.


Za uspješan je lov važno samo da ješka bude u pokretu. To potvrđuje i većina ulova ostvarenih u tonjenju ili pak u podizanju i izvlačenju sistema, a što dovoljno govori o njegovoj predatorskoj naravi.
Upravo stoga glavni alat za šaruna i jesu varaličarske montaže, s obale spinning, a iz barke panula.Poseban izazov i test upornosti i vještine predstavlja obalno varaličarenje. Ovaj način ribolova zahtijeva poznavanje cijelog niza sitnica i detalja koji zajedno ukomponirani donose puni uspjeh – od poznavanja terena, doba dana, mjesečevih mijena, plime i oseke, do konačnog odabira pribora i načina vođenja varalice.


U principu, šaruna varaličarimo na pomno odabranim lokacijama, pri čemu se najbolji uspjesi postižu u sumrak i noću.


Šarun se voli zadržavati oko rtova koji su izloženi kurentima pri čemu bira pozicije na kojima se kurenat lomi. To su mjesta na kojima može u ‘zavjetrini’ čekati nailazak obroka po kojega se strelovito zalijeće da bi se već idućeg trenutka vratio u zasjedu.U trenutku kada naiđe jato sitnije ribe, šaruni prakticiraju nešto drugačiju taktiku. Love plivajući ispod jata i naizgled nezainteresirano se okreću na bokove, izvijajući se prema površini dok ne progutaju prvu rubnu ribu nakon čega se vraćaju u donji sloj. Takav način lova ne rastjeruje jato i ne unosi paniku što šarunima omogućuje duži lov.


Poznavajući ta dva osnovna načela nije nam se teško prilagoditi i odabrati taktiku.


Pribor se slaže od spinnerskog štapa dužine 2,70 metara i lagane role naoružane najlonskim monofilom promjera do 0,25 milimetara ili upredenicom promjera 0,10 – 0,18 milimetara s fluorokarbonskim predvezom promjera do 0,25 milimetara. Fluorokarbonski je predvez potreban jer uvijek postoji realna šansa za napad kakvog brancina koji bez fluorokarbona od varalica bježi glavom bez obzira.Mogući izbor varalica je uistinu bogat, no ono čime se moramo prvenstveno rukovoditi je veličina. Modeli ne bi trebali biti ispod 5 i iznad 7 centimetara. Da li ćemo upotrijebiti wobblere, silikonce ili pak neki treći tip varalice, stvar je osobnih sklonosti i trenutnih uvjeta. Još jedan detalj s kojim ne možemo pogriješiti je obojanost. Šarun će uvijek radije napasti svijetle, po mogućnosti bijele modele od svih drugih. Još ako su dodatno opremljeni kakvim holo-elementima to je siguran zgoditak. Varalice treba povlačiti kombiniranim tehnikama, često mijenjajući brzinu povlačenja. Ne treba se bojati prebrzog izvlačenja varalice jer i najbrže povlačenje šarun s lakoćom sustiže.