PLIMA I OSEKA

Smetaju vam kurenti, plime i oseke? Možda ih samo ne znate iskoristiti jer svaka promjena nosi svoju ribu…

Boris Bulić

U Argentini, u zaljevu Galegos razlika između plime i oseke iznosi 12, a u St Malou u Francuskoj 14 metara. A rekordna razlika između plime i oseke u svijetu zabilježena je na atlantskoj obali Kanade u zaljevu Findy. Tamo je izmjerena razlika od punih 20 metara!Svaka je obala i podmorje svijet za sebe, specifično po mnogočemu pa tako i po navikama živih bića u odnosu na plimu i oseku. Na Sjevernom se moru veliki broj vrsta hrani upravo za vrijeme oseke. Naime tamo se sa okomito odsječenih obala u vrijeme oseke sav pokretni živi svijet povlači u dublje more da ne bi ostao na suhom. Predatori to znaju i samo čekaju oseku koja je za njih vrijeme ručka.


Za razliku od sjevera, u našem se moru u pravilu bolje lovi za vrijeme nadolazeće plime, što nije nikakvo neobjašnjivo čudo. Budući da plimni val sa sobom u pravilu donosi obilje hrane, kod velikog broja Jadranskih vrsta se javio uvjetni refleks pojačanog apetita baš u vrijeme plime.


Generalizirajući možemo reći da je za punog mjeseca brancina panulom nešto lakše prevariti. Isto ćemo tako za punog mjeseca lakše nasukati fratra, škrpinu, mola ili grdobinu, no škur je rezerviran za plavu ribu od mreže, prvenstveno srdelu.


Plima je zategla cime
A ako ste mislili da su kurenti na našem moru ćudljivi tada sigurno niste bili u Argentini u zaljevu Galegos gdje razlika između plime i oseke iznosi 12, a u St Malou u Francuskoj 14 metara. Rekordna razlika između plime i oseke u svijetu zabilježena je na atlantskoj obali Kanade u zaljevu Findy. Tamo je izmjerena razlika od punih 20 metara!


Na našem moru plimni val putuje 6 sati i 12 minuta od jugoistoka prema sjeverozapadu, dok idućih 6 sati i 12 minuta traje oseka čija strujanja putuju u suprotnom smjeru. No pored tih strujanja postoji i glavna, stalna struja koja se na našem dijelu Jadrana poklapa s plimnim valom pa zato plima dolazi brže i sa većom snagom dok se oseka mora boriti s glavnom strujom. Naravno, tome doprinosi ili smeta, konfiguracija terena. Budući da je naša obala razvedena i prepuna kanala i međuotočnih prolaza, jačina strujanja će biti više ili manje izražena.


Tako je na nekim pozicijama za punog mjeseca nemoguće loviti ribu jer pribor bez obzira na otežanje isplivava na površinu. Parangali nikada ne ostaju tamo gdje su bačeni, a navigacija zahtjeva neprestano osmatranje radi nepredvidivog kursa.


Nažalost malobrojni mogu svoje ribolovne pohode u dlaku uskladiti sa svim meteorološkim detaljima pa i sa fazom mjeseca već u ribolov odlaze kada im to okolnosti dozvole. Stoga uživajte u ribolovu kad god možete i pazite da vam barka ne ostane na suhom kad se more povuče ili da vam oprema ne završi u moru kad se digne plima.