Visoka cijena izlaska

Škotski ribari zbog Brexita pred propašću, plove do Danske da bi zaradili nešto novca na ulovu

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

S obzirom da je izvoz ribe iz Škotske otežan to se odrazilo na cijenu ribe na domaćem tržištu. Kupci zbog pada cijena trljaju ruke, a ribari očajavaju. Direktna isporuka ribe na aukcije u Danskoj isplativija jeTeški su dani došli za škotske ribarske tvrtke nakon Brexita. Novi carinski propisi odgodili su dolazak njihove svježe robe na tržište EU, pa su neke zemlje jednostavno odbile uvoz.


Škotski ribari u novoj situaciji morali su se brzo snaći. I jesu. Reuters javlja da su se u prva dva tjedna Velike Britanije izvan EU okrenuli metodi da svježe uhvaćenu ribu voze na aukcije ribe u Dansku kako bi izbjegli birokratske carinske probleme.


S obzirom da je izvoz ribe iz Škotske otežan to se odrazilo na cijenu ribe na domaćem tržištu. Kupci zbog pada cijena trljaju ruke, a ribari očajavaju. Direktna isporuka ribe na aukcije u Danskoj isplativija je. Reuters prenosi priču braće ribara koji su prodajom 22 tona oslića u Danskoj zaradili 300 tisuća danskih kruna (ili kuna jer je odnos kruna- kuna 1:1) više negoli bi za tu količinu ribe dobili u Škotskoj.
Koliko je Brexit zakomplicirao život škotskim ribarima, govori i pismo koje je premijeru Borisu Johnsonu jučer uputila predsjednica udruženja škotskih ribara Elspeth MacDonald.


„Naša industrija suočena je s nagomilanim financijskim gubicima. Mnogi ribarski brodovi ostaju privezani jer se ne isplati isploviti“ – navela je MacDonald. Upozorila je premijera da su ribari koji za to imaju dovoljno velike i dobre brodove, prisiljeni poduzimati plovidbe od preko 70 sati da bi došli do danskih obala i zaradili nešto novca. Kao i u svakoj krizi, oni mali nemaju nikakav izbor, ostaju ukotvljeni u lukama. Bijes je toliki da su škotski ribari najavili da će s ulovom doći pred britanski parlament i iz protesta ga istovariti pred ulazom.


Aukcija ribe u Hanstholmu na zapadnoj obali Danske od nove je godine prodala 525 tona ribe sa škotskih ribarica, dvostruko više nego prošle godine u isto vrijeme prošle godine. U Hanstolmu su zadovoljni tom činjenicom, kažu je to dobro za njihov biznis.