BRUMOM DO RIBE

Sidrite li se ikada sa dva sidra? A spuštate li kada brum na sidrenom konopu?

Boris Bulić

Pored ispravnog sidrenja, znatno se bolji rezultati mogu postići uz brumanje. Pod uvjetom da poznajete teren i da nema suprotnih kurenata koji se križaju na pola dubine, brumati se može sa sidrenog konopaUkoliko je pozicija sklona čestim izmjenama kurenta tada se valja sidriti sa dva sidra. Prvim se sidrimo sa jedne strane pošte, a drugim sa druge strane tako da nas niti jedan korenat ne može nositi.


No treba biti iskren i priznati da se na ovaj posljednji način u praksi rijetko tko sidri jer se nikome ne da spuštati pa poslije dizati dva sidra. Ali isto tako valja istaći da za siguran ostanak na dobroj pošti nema boljeg načina sidrenja.


Pored ispravnog sidrenja, znatno se bolji rezultati mogu postići uz brumanje. Pod uvjetom da poznajete teren i da nema suprotnih kurenata koji se križaju na pola dubine, brumati se može sa sidrenog konopa.

Zavisno od dubine i konfiguracije dna, na sidrenom se konopu nad sidrom napravi ušica na koju se preko karabina kači mrežasta vrećica sa brumom. Generalno gledano, za dubine do 30 metara brum se kači nekih pet do sedam metara iznad sidra. Ukoliko ste sve dobro izračunali i podesili uz povoljan kurenat brum će se polako osipati i privlačiti ribu upravo ispod plovila. Na vama je samo da iskoristite povoljnu situaciju i napunite svoju jaceru. A preostali brum ukoliko ga je preostalo ne bacajte već ga jednostavno spremite u plastičnu kantu sa poklopcem pa ga iskoristite u nekom od sljedećih pohoda. A ako vas je strah da kanta ne eksplodira, jednostavno po brumu prospite nekoliko šaka soli, što će  spriječiti kvarenje i pojačati mu privlačnu moć.