FRANJO KRČALIĆ

Shore jigging podno Konavala. Ispoštovao suprugin ultimatum i donio ribu za večeru

Boris Bulić

Nakon isprobavanja nekoliko jigova i ‘opipavanja’ konfiguracije morskog dan stavljam SG Needle Jig od 40 grama u dekoru Pink Belly Sardine. Nije toliko zapinjao bliže obali, a i kombinacija boja mi se učinila dobra za trenutne vremenske uvjete. I već nakon nekoliko zabacivanja dobivam udarac…Shore jigging je ribolovna disciplina koja nažalost nije primjenjiva na svim dijelovima naše obale, odnosno nije toliko učinkovita i izdašna koliko je izdašna na jugu, na konavoskim stijenama. Baš se tamo zatekao i Franjo Krčalić koji je s prijateljem uspio osigurati večeru bez koje se, kako im je rečeno na polasku, ne smiju vratiti kući. Evo kako je to bilo:


– Posjeta prijatelju u Dubrovnik nije mogla proći bez pokušaja ribolova podno Konavala. Unaprijed sam istražio gdje bi se mogli spustiti do pozicije bez previše muke, a i prijatelj je potvrdio da je tamo jednom vidio kako love ribu. To jutro smo poranili uz napomenu njegove žene ‘ne vraćajte se doma bez večere’ – priča nam Franjo.


– Vrijeme je bilo odlično za ribolov. Pretežno oblačno i umjereno valovito s malo vjetra, a plima na samom vrhuncu i to taman pri dolasku na poštu.

Nakon pripreme opreme za obojicu, krećemo sa zabacivanjem jigova uz puno zapinjanja i ponekim gubitkom. Prijatelj se tek učio i frustrirano je nastavio dalje uz moje ohrabrenje da je to ‘normalno’ u shore jiggingu. Koliko jigova smo izgubili i nije bilo baš normalno, ali sve pet, to je takav sport – nastavlja Franjo svoju priču.


– Nakon isprobavanja nekoliko jigova i ‘opipavanja’ konfiguracije morskog dan stavljam SG Needle Jig od 40 grama u dekoru Pink Belly Sardine. Nije toliko zapinjao bliže obali, a i kombinacija boja mi se učinila dobra za trenutne vremenske uvjete.


Nakon nekoliko zabacivanja dobivam udarac te trenutno dajem odmjerenu kontru jer sam već preoprezan zbog čestog zapinjanja.


Uzbudljiva borba je kratko trajala i luc je već bio u saku.


Od opreme sam koristio štap Jackson Ocean Gate 1000 MH-K 20-80g i rolu Shimano Socorro 6000, kombinacija koja bi bez problema odradila i puno veću ribu.


Ulov nije bio kapitalan, ali sam upisao toliko željenu ribu podno Konavala i najvažnije od svega je da se doma nismo vratili bez večere – ispričao nam je Franjo Krčalić.