JOSIP MEDUNIĆ

Šećer na kraju vikenda. Kad jugo zamuti more, na suho izlaze ‘mame’ od kila

Boris Bulić

Prvi zabačaj i lignja je vani. Dobro je… Pozicioniram se da bacam poprijeko kurenta, pustim da skosa padne do pred dno i onda je lagano skosam dok je istovremeno kurenat nosi u stranu. Takva prilagodba čuda radi…Iz Karlovca nam se javio Josip Medunić koji bez obzira na nepovoljne vremenske ili ribolovne uvjete ipak pokušava i u tome očito uspijeva, prevariti poneku lignju. Ovoga puta je ta ‘poneka’ bila prava ‘mama’. Evo što nam je Josip ispričao o tom svom lignjolovnom uspjehu:


– Velika oseka s jakim kurentom nije dala dobre rezultate lignjolova s obale prva dva dana, ali najava promjene vremena na jugo i kišu budilo je nadu da će zadnji dan vikenda na moru možda ipak biti uspješan – priča nam Josip.


– Dakle, nedjelja popodne. Nebo je oblačno, more blago valovito i vidno mutnije. Brzo sjedam u auto i već sam u 16:00 na poziciji.
A te ‘moje’ pozicije oko Poreča su poprilično plitke pa stoga najčešće koristim DTD Ballistic bukve 3.0, ponajviše zbog daljeg izbačaja i sporijeg tonjenja.


Tako prve dvije lignje lovim brzo po dolasku, na dekor trlje. Nakon toga zatišje u kojem se sljedećih sat vremena baš ništa ne događa – nastavlja Josip Svoju priču.


– Budući da situacija traži promjenu pristupa, odlučujem se prebaciti na Kanji Clicks u rozom i narančastom dekoru.Prvi zabačaj i lignja je vani. Dobro je…


Pozicioniram se da bacam poprijeko kurenta, pustim da skosa padne do pred dno i onda je lagano skosam dok je istovremeno kurenat nosi u stranu. Takva prilagodba je vrlo brzo ostvarila ostatak ulova. Par sati guštanja i sedam liganja s rive od kojih je najteža bila 980 grama znači da se kući vraćam sa širokim osmjehom punih baterija – ispričao nam je Josip Medunić.