NA ŠARAGA 'POD PENU'

Sada je pravo vrijeme za lov šarga. Ova plaha riba zahtijeva poseban tretman zbog čega je i gušt lova i ulova po svemu posebno velik i jak

Boris Bulić

Kada more koje se razbija o stijene zapjeni, potrebno je izbaciti ješku, ali ne u zonu ribolova, već na obalu ili pak dalje od zapjenjenog mora da je valovi zahvate i dovuku u more pod pjenom gdje se šarazi, sklonjeni od razornih udara valova, hrane sitnijim organizmima.Šaraga nije lako uloviti. Da bi se u ribolovu ovog prepredenca bolje snašli evo nekoliko praktičnih savjeta.


Ribolov ‘pod penom’ je jedna od najzahtjevnijih ribolovnih tehnika koje možemo primijeniti u ribolovu šaraga. Teren na kome se ovakav ribolov obavlja mora biti hridinast i okrenut prema zapadu ili jugozapadu. Idealan je teren na kome hridi formiraju kanal koji je pod pjenom, tako da tu more miruje.


U tu se zonu sklanjaju i organizmi kojima vjetar i valovi smetaju, a kojima se šarag rado grani. Ribolovac mora biti zaklonjen iza stijenja da ga riba ne može primijetiti. Pribor za ovakav ribolov se sastoji od štapa dužine tri i preko tri metra, s rolom ili bez.
Najlon je obavezno fluorokarbonski, naoružan samo iznimno oštrom udicom bez plovka ili olovnog opterećenja.


Kada more koje se razbija o stijene zapjeni, potrebno je izbaciti ješku, ali ne u zonu ribolova, već na obalu ili pak dalje od zapjenjenog mora da je valovi zahvate i dovuku u more pod pjenom gdje se šarazi, sklonjeni od razornih udara valova, hrane sitnijim organizmima.


Šarag je iznimno plaha i osjetljiva riba


Brumati je potrebno petnaestak minuta prije ribolova i to vrlo rastresitim, gotovo tekućim brumom, što s obzirom na vjetar u lice i potrebu da se ostane nevidljiv nije nimalo jednostavno.


Ukoliko riba ne prihvati ponuđenu ješku u prvih nekoliko trenutaka, sistem treba izvući i sve ponoviti. Šaragu se ne smije dati prilika da ješku ispituje jer će u tom slučaju sigurno otkriti udicu i odustati od poteza.


U slučaju spadanja zakačenog šaraga sa udice ili pucanja pribora, najpametnije je odustati od ribolova na tom mjestu idućih desetak dana. Šarag je plah i dugo pamti.