Adriatic Depth Trophy

Riječanin Petar Klovar ostvario novi svjetski rekord u dubinskom ronjenju na dah

Mladen Trinajstić

Igor Hrast, Vitomir Maričić i rekorder Petar Klovar / Foto Mladen Trinajstić

Igor Hrast, Vitomir Maričić i rekorder Petar Klovar / Foto Mladen Trinajstić

U disciplini ronjenja s konstantnim opterećenjem bez peraja (CNF), zaronio je "u jednom dahu" na dubinu od čak 93 metra!



U krčkom baru Volsonis održana je završna svečanost netom zaključenog Međunarodnog turnira u dubinskom ronjenju na dah – Adriatic Depth Trophy. N


atjecanje koje je ujedno bilo i prvenstvo Hrvatske kao i više okolnih zemalja u tom zahtjevnom podvodnom sportu proteklih se dana, daleko od očiju šire javnosti, odvijalo na moru između otoka Krka i Cresa.


Najveća vijest ovog uvijek zanimljivog, atraktivnog i vanrednim postignućima često nabijenog ronilačkog natjecanja jest ona da je Riječanin Petar Klovar tom prilikom ostvario novi svjetski rekord u disciplini ronjenja s konstantnim opterećenjem bez peraja (CNF), zaronivši »u jednom dahu« na dubinu od čak 93 metra.




Tim rezultatom Klovar je nadmašio dosadašnji, samo metar »plići« rekord koji je, uzgred rečeno, sam držao.


Uz svjetskog rekordera, Klovara koji je osim u kategoriji ronjenja s konstantnim opterećenjem bez peraja, pobjedu s »doronjenih« 107 metara osvojio i u kategoriji slobodnog poniranja, jednako kao i u disciplini ronjenja s konstantnim opterećenjem (CWT), najviše razloga za zadovoljstvo imala je Sanda Delija koja je, baš kao i Petar Klovar, također naslov pobjednice ponijela u sve tri spomenute discipline.


Pobjedničke naslove u pojedinim disciplinama, u međunarodnoj konkurenciji, ponijeli su još i John Munoz te Karlo Grbin. Sveukupna pobjednica u ženskoj konkreniciji bila je Sanda Delija, dok je u muškoj ukupno najupješniji bio John Munoz.


U ekipnoj kategoriji muških sudionika najuspješniji su u konačnici bili predstavnici riječkog Ronilačkog kluba Ocean, ispred RK Split i DPS Zagreb. U konkurenciji žena naslov najboljih također su ponijele predstavnice RK-a Ocean, ispred članica DPS-a Zagreb.