STIPAN POPOVIĆ

Ribolovna sreća. Nalovio se strijelki i u dva dana ostvario dva osobna rekorda

Boris Bulić

Na kopču stavljam iglicu, Savage Gear Surf Walkera 210. I već nakon nekoliko zabačaja Bum! Strijelka se ipak odlučila! Srce kuca 100 na sat, adrenalin puca, ne čujem ništa oko sebe. Uspijevam je dovući do kraja i primiriti. Još pod utjecajem adrenalina, bacim koju sliku i naravno, bacam je na vagu, a vaga pokazuje 4,290 grama. Moj osobni rekord!Iz Opuzena nam se javio Stipan Popović koji je doživio ribolov iz snova dan za danom, jer je dva puta obarao vlastiti rekord. Tehnika spinning, a lovina strijelka, borbeno i dinamično. Evo što nam je Stipan ispričao o tom svom ribolovnom doživljaju:


– Nakon stanke od jedno misec ipo-2, odlučim poslije posla otići do kominskog ušća, jer kao i svakom ovisniku, zafali mi moja droga, a to je ribolov.


Dolazim tamo ne nadajući se ulovu i uopće pojavi strijelke u ovo vrime, vadim štap i varalice iz auta.
Nedugo nakon toga, čuje se ‘bucanje’. Strijelka proganja cipla. Bacam varalicu, u tom trenutku, poppera na to mjesto, no ništa…


Nastavio sam sa popperom možda nekih petnaestak minuta, no i dalje strijelka neće da ga uzme.


Promijenim varalicu pa na kopču stavljam iglicu, Savage Gear Surf Walkera 210. I već nakon nekoliko zabačaja Bum! Strijelka se ipak odlučila!


Srce kuca 100 na sat, adrenalin puca, ne čujem ništa oko sebe, tu se skupilo još nekih turista pa mi je još gore.


Uspijevam je dovući do kraja i primiriti. Kolega je asistirao s kukom, te je izvlačimo van.Sretan kao malo dijete, još pod utjecajem adrenalina, bacim koju sliku i naravno, bacam je na vagu a vaga pokazuje 4,290 grama. Moj osobni rekord!


Dođem polako sebi i nastavljam još zabacivati.


I nakon nekih sat vremena opet udarac! Taj je dan Surf Walker stvarno radio. U međuvremenu je bilo i nekoliko praćenja i faljivanja…


S ovom se borim isto 5-6 minuta, te je uspješno vadim na suho.Opet, naravno, slikanje, vaganje… Ova je teška 3.920 grama.


– Za danas je to bilo to od moje akcije –  govorim sam sebi.


– Dosta za danas, doći ću opet sutra… –  priča nam Stipan.


– A sutradan, isti scenarij. Odem do doma nakon posla, malo odmorim, uzimam stvari i jurim na isto mjesto.


Već je bilo dosta ribolovaca što su zabacivali, no niko nema sreće.


Zabacivao sam opet Surf Walkera, misleći ako je radio jučer, trebao bi i danas.


I tako nakon nekih dvadesetak minuta, mijenjam varalicu pa ovaj put stavljam Sakurin Pulsion Popper 120.


Bacim njega 5-6 puta, razmišljajući, ako nikome neće na poppera, zašto bi i meni? Jer je oko mene bilo desetak kolega koji su bezuspješno ‘poppali’.


Odlučim ga zabaciti zadnji put. Radim dva trzaja i pustim 2-3 sekunde, ponavljam to i evo ga, buuum!!!.


Udara mi kao nikad do sada, i to još na poppera.


Opet adrenalin, srce, turisti…


Borim se s njom nekoliko minuta, skače 4-5 puta, no uspijevam je dovući do kraja i primiriti. Kolega je ponovo vadi kukom, i ovim putem se opet zahvaljujem.


Slijedi isti postupak, slikanje, vaganje, i iznenađenje. Moj novi osobni rekord! 5,200 grama! Ne mogu doći sebi – nastavlja Stipan svoju priču.– Aktivnost strijelke bila je deset minuta ranija, nego dan prije.


Provjeravam predvez. Seagura FXR 0,57 milimetara je sav izgrižen, ni sam ne znam kako je izdržao, te ga, naravno, odlučim zamijeniti.


Taj dan je Sakurin Pulsion Popper nenormalno radio, koliko je bilo samo praćenja i faljivanja…


A nakon kratkog vremena mi sa trokuke pada isto dobar komad. Zabacujem odmah brzo, i nakon 4-5 zabačaja opet buuuum! Udaram kontru, te je ovoga puta kačim dobro.


Borba traje 3-4 minuta, ali i ovu uspijevam izvući vani. Teška je oko 4,5 kilograma.


Dajem ćaći svoj štap da zabacuje, dok podesim njegov na kojega postavljam Sakurin Pulsion Popper 100.


Zabacim samo da vidim jel sve spremno, kad istog trena udarac! Gledam i ne vjerujem… Na prvi zabačaj komad od 4+…


Borba je još zanimljivija jer su štap i mašina slabiji i lakši. Borim se s njom, dovedem je sebi na nekih 5 metara, no samo osjetim ‘CAK’. Prerezala je predvez, perajom ili zubima ne znam…


Kad god bi se uhvatila jedna, tu je bilo i jato koje bi je pratilo, nekih 4-5 komada uz nju, tako da je moguće i da je neka od njih prerezala predvez.


Usput, predvez je bio neki japanski Sasuke od 0,5 milimetara.


Nakon toga, prestala je svaka aktivnost strijelke nakon čega smo se svi pokupili i uputili kući.


Sve u svemu, za mene nezaboravno iskustvo. Nadam se smo da ću uspjeti doživjeti i ostvariti još mnogo ovakvih ulova u budućnosti – ispričao nam je Stipan Popović.