BOŽE MUŠE

Ribolov iz snova kod Krapnja: Nastrijelio licu od 22 kilograma!

Boris Bulić

Nakon skoro sto plitkih čeka, već lagano izmožden i isfrustriran, bez da sam vidio barem ciplića, iz obale dolazi samouvjerena glavurda s pratećom ekipom. Trenutno fokusiram prvu licu kao da drugih nema. Prilazak traje vječnost i čim je lagano okrenula bok, sa nekih četiri metra opalim u ogromno tijelo po sredini. Debeli harpun lomi kralježnicu i lica ostaje lebdjeti u pola mora…Javio nam se Bože Muše, podvodni ribolovac iz Srinjina kraj Splita koji svoju lovinu traži po cijelom Jadranu. Ovoga je puta lovio oko Krapnja. Evo što nam je Bože o tom događaju ispričao:


– To je bio ciljani lov na lice jer se već godinama javljaju na istom mjestu u isto vrijeme. Par dana prije sam udario jednu od 18,5 i jednu od 13,5 kilograma, taman za mene i kolegu koji cijeli dan nije ni vidio ništa – priča nam Bože.


– A ovaj teren koji drži lice je doslovno kao mjesečeva površina. Sami pijesak s pokojom periskom i malo purića. Ukratko, nezanimljiv do bola.
A da bi ciljano ulovio licu potrebno je uporno ponavljati čeku za čekom, biti maksimalno koncentriran jer se glavurda može pojaviti u prvom zaronu, a nekad baš u onom ‘idem još jedan zaron pa kući’.


Slično je bilo i ovoga puta. Došao sam na poziciju ujutro oko deset sati i narajcan ulovom od nekidan, pun entuzijazma krećem sa čekama na oko 4 metra dubine nastavlja Bože svoju priču.Tako je već stiglo i kasno popodne. Nakon skoro sto plitkih čeka, već lagano izmožden i isfrustriran, bez da sam vidio barem ciplića, iz obale dolazi samouvjerena glavurda s pratećom ekipom. Trenutno fokusiram prvu licu kao da drugih nema.


Prilazak traje vječnost i čim je lagano okrenula bok, sa nekih četiri metra opalim u ogromno tijelo po sredini. Debeli harpun lomi kralježnicu i lica ostaje lebdjeti u pola mora, lagano drhteći sa željom da se ispali put otvorenog, ali tijelo ne sluša.


Ostalih sedam lica istih dimenzija, a i većih okružuju mene i pogođenu licu u vortex nekih tridesetak sekundi. Prizor iz mokrih snova svakog podvodnog ribolovca.I kad sam je primio u ruke, tek sam onda shvatio koju sam mašinu udario. A u tom trenutku ona se trzne i povrati tri cipla, svaki preko kila. Uzmem nož da joj skratim muke i ugasim sjaj u velikom predatorskom oku. Iskreno, malo mi je bilo žao što je izostalo zujanje mulinela. Bio bi to dobar rodeo.


A kad sam je izvagao ispalo je da je teška 22 kila. Da nije povratila ona tri cipla bila bi i preko 25 – ispričao nam je Bože Muše.